brand Kim Uytterlinde (links) van café Athletiek in Antwerpen en Sandra van Café Ripa. Foto's: Robin Fasseur

Kielse cafés niet onder indruk van deurwaarders van Eleven Sports

KIEL - Sportzender Eleven Sports wil deurwaarders sturen naar cafés die weigeren om een uitzendlicentie te betalen voor het Belgisch voetbal. In Antwerpen zijn de cafés rond het Olympisch Stadion van Beerschot niet onder de indruk. “Zo gemakkelijk laten we ons niet doen.”

Twee jaar geleden verwierf sportzender Eleven Sports de uitzendrechten van het Belgisch profvoetbal. Als rechtenhouder betaalt het jaarlijks 103 miljoen euro om het Belgisch profvoetbal uit te zenden op tv. In die overeenkomst bedong Eleven Sports toen ook het recht om een licentievergoeding te vragen aan horeca-uitbaters die de voetbalwedstrijden in hun zaak willen uitzenden.

Omdat de horeca zwaar onder druk stond door de coronacrisis, heeft Eleven Sports die licentievergoeding de voorbije twee seizoenen niet opgeëist. Maar sinds de start van het huidige voetbalseizoen moet elk café of restaurant dat voetbalwedstrijden live uitzendt daarvoor een maandelijks bedrag ophoesten. Kleine cafés (tot 30 vierkante meter) betalen 69,95 euro per maand, middelgrote horecazaken (tot 100 vierkante meter) 99,95 euro en grote zaken 149,95 euro. Zonder btw. Eind vorige week raakte bekend dat Eleven deurwaarders gaat sturen naar horecazaken die niet betalen.

Niet van plan te betalen

De café-uitbaters rond het Olympisch Stadion van Beerschot maken zich sterk dat Eleven Sports hen weinig kan maken. “Wij hebben die licentie nog niet betaald en we zijn dat ook absoluut niet van plan”, zegt Kim Uytterlinde van Café Athletiek in de VIIde-Olympiadelaan op het Kiel. “Wij betalen maandelijks al een aanzienlijk bedrag aan Telenet om de sportzenders van Eleven in ons tv-pakket op te nemen. In zekere zin maken wij zo eigenlijk al reclame voor Eleven. Je mag zeker opschrijven dat ik kwaad word van dit soort praktijken. De coronacrisis was nauwelijks verteerd of we kregen te kampen met stijgende energieprijzen. Nu ook die eindelijk min of meer terug onder controle zijn, komen ze met dit af. Wat zal het volgende zijn? Dit is de zoveelste slag in het gezicht van de hardwerkende horecaondernemers.”

 

Café Kiel. Foto: Robin Fasseur
Café Athletiek. Foto: Robin Fasseur.

Kim heeft geen schrik voor een eventueel bezoek van een deurwaarder. “Hoe gaan ze controleren of wij die zenders effectief uitzenden? Gaan ze incognito in ons café komen zitten? Als ik hier iemand zie zitten die ik niet ken, dan spreek ik die persoon aan. En als die persoon ongevraagd foto’s maakt in mijn café, dan sleep ik hem desnoods voor de rechter voor schending van mijn privacy.”

Geen steun van Horeca Vlaanderen

In enkele naburige cafés klinkt een gelijkaardig geluid. “Wij hebben drie tv’s in onze zaak hangen en betalen maandelijks bijna 200 euro aan Proximus om het Belgisch voetbal live te kunnen uitzenden”, zegt Tom De Meirleir van café Change, het bekende café schuin over de hoofdingang van het Olympisch Stadion. “Tijdens de wedstrijden zitten al onze klanten in het stadion. En bij de uitwedstrijden blazen de fanclubs hier verzamelen. Die supporters drinken hier alleen maar voor en na de wedstrijden. Er zitten eigenlijk nooit meer dan vijftien supporters in mijn café naar de wedstrijden van Beerschot te kijken. Daar gaan wij echt geen 100 euro extra per maand voor betalen, hoor.”

Café Kiel
Café Ripa. Foto: Robin Fasseur.

Het is niet uitgesloten dat de cafés rond het stadion de krachten zullen bundelen tegen rechtenhouder Eleven. “Ik denk dat deze maatregel voor veel horeca-uitbaters de spreekwoordelijke druppel kan zijn”, zegt Kim van café Athletiek. “Horeca Vlaanderen steunde ons tot op zekere hoogte, maar vraagt nu onder druk van Eleven om die licentie toch te kopen. Ik vind dat enorm teleurstellend. Ze verschuiven op die manier de strijd tegen Eleven naar de individuele cafébazen. Maar zo gemakkelijk zullen we ons niet laten doen, hoor.”

120 euro extra

Iets verderop, op het Karel Mestdaghplein, is café Ripa de enige zaak in de ruime omgeving rond het Olympisch Stadion die wel een uitzendlicentie heeft. “In september zijn we overstag gegaan”, zegt uitbaatster Sandra Van Rossum.

“Met btw inbegrepen kost ons dat 120 euro extra per maand. In december hebben we geprobeerd om die factuur eens niet te betalen. Een maand later kregen we een brief in de bus. Eleven had iemand naar ons café gestuurd die had gezien dat we hun zenders wel degelijk nog hadden uitgezonden. Om boetes te vermijden, heb ik die achterstallige factuur dan maar betaald. Maar leuk is dat niet. Het is eigenlijk de moeite niet waard. Hier zitten zelden of nooit meer dan tien supporters naar de wedstrijden van de Belgische competitie te kijken. Ik vraag me af of we er wel mee moeten doorgaan.”