Voor de uitreiking van de Kristallen Kroon verzamelden de Keurslagers en de juryleden zich bij PIVA in Antwerpen. Ieder jaar wordt een ander huisgemaakt product geproefd. Dit jaar werd de boerenpaté aan een keuring onderworpen. “Er waren 41 kandidaten en ik heb van alle patés geproefd. Ik moet eerlijk zijn dat de smaken heel dicht bij elkaar lagen”, zegt Ben Somers.
Details moeten hem de vierde bekroning hebben opgeleverd. “Er werd ook gekeken naar de afwerking. Bij ons is die met ui, jeneverbessen en rozemarijn. Bij een goede boerenpaté moet de kruiding perfect zijn en het product moet een smeuïg gevoel in de mond hebben. Dit betekent een goede combinatie vinden tussen het magere varkensvlees, het vet en lever. Onze paté zit trouwens tussen een fijne en grove structuur.”
Preparé, chipolata’s en hespenworst
Ben maakt zijn boerenpaté sinds een zestal jaren. “Maar dit is natuurlijk teamwork. In mijn slagerij zijn Niels, Jasper en Wim er veel mee bezig. Toen we in 2021, met jurylid Peter Goossens, werden bekroond voor de beste preparé hebben we gedurende een week een dubbele hoeveelheid moeten maken. Nu hebben we meteen extra ingrediënten besteld voor de paté.”
In 2014 won Ben met zijn chipolata’s en in 2018 werd zijn hespenworst als lekkerste uitgeroepen. Nu stemden onder andere juryleden Paul Van Himst en chef Jan Buytaert zijn boerenpaté naar de eerste plaats. “Ik denk wel dat Van Himst onze paté wist te smaken”, besluit de trotse Boechoutse slager.