Ketelbouwer Deprest verhuisd naar Temse

deprest
Met een investeringsbudget van 4,5 miljoen euro heeft ketelbouwer Deprest zijn activiteiten helemaal verhuisd van Kruibeke naar Temse. De onderneming opereert nu vanuit een totaal nieuwe omgeving, heeft zijn machinepark vernieuwd en gaat er nu weer tegenaan. Zaakvoerder Peter Depraetere houdt het erbij dat je “als onderneming met kwalitatief goed werk en een modern machinepark de concurrentie uit de lageloonlanden aankunt.”

Ketelbouwer Deprest heeft in de brede regio een uitstekende reputatie. De Werkhuizen Armand Deprest draaien al sinds 1936 mee in de industriële ontwikkeling van de streek. Het bedrijf werd in 2008 overgenomen door Peter Depraetere. De verhuis van Kruibeke naar Temse is meteen ook de aanzet naar nieuwe ontwikkelingen. “Wij hebben niet alleen zwaar geïnvesteerd in de nieuwbouw en in ons productie-apparaat, we hebben ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de naam van de firma te veranderen en ons logo aan te passen.”

De vernieuwing van het productie-apparaat is indrukwekkend. Als gereputeerd ketelbouwer heeft Deprest een nieuwe laskraan, een grote plasmatafel en een rolbank gekocht. Met de laskraan kunnen automatische lasopdrachten uitgevoerd worden, de plasmatafel snijdt buizen, platen en bodems tot een dikte van 120 mm en de rolbank is een zware plaatwals die platen kan centeren tot 40 mm dikte. In het nieuwe gebouw zijn rolbruggen geïnstallleerd, versterkte zones voor waterdrukproeven uitgebouwd, locaties voor keuringen en hallen voorzien…

“Die investeringen geven ons geloof in de toekomst aan”, zegt Peter Depraetere. “Wij onderkennen de concurrentie uit het buitenland maar de lat wordt er op kwalitatief vlak niet altijd even hoog gelegd. Om kwalitatief goed werk te leveren heb je echt wel state-of-the-art machines nodig en die hebben ze in de lageloonlanden veelal niet.”

“We hebben Deprest overnomen in een economisch moeilijke periode. In die week ging Lehman Brothers failliet. De ene bestelling na de andere werd on hold gezet. Maar we zijn er zonder kleerscheuren doorgekomen. We hebben overigens niet alleen geïnvesteerd in nieuwe machines en in een nieuwbouw maar we hebben ook een nieuw ERP-pakket geïntroduceerd en nieuwe berekeningsprogramma’s. Nu al die fundamenten gelegd zijn kunnen we ons weer toespitsen op de verkoop.”

Deprest is vooral actief in de petrochemie (BASF, Bayer, Evonik….), de farma (Pfizer, Janssen Pharma, Alcon…) en…. de chocolade-industrie. “Wij hebben bv. weer een mooi order voor Callebaut; de upgrading van een vier bestaande tanks en de levering van drie nieuwe.” De vestiging op de industriezone De Zaat in Temse maakt het overigens mogelijk dat grote ketelconstructies via het water kunnen vervoerd worden.

Bij Deprest werken zo’n 20 mensen. Het bedrijf tekende in 2013 voor een omzet van 3 miljoen euro. Peter Depraetere kocht in 1995 samen met zijn echtgenote Karine De Bie ook het bedrijf Alinco uit Temse over. Alinco moet het als metaalbedrijf meer van het dunnere plaatwerk hebben. Beide bedrijven kunnen uiteraard in synergie op elkaar afgesteld worden. Bij Alinco werken 45 mensen.