Drie beelden Jan Tormans, bier, kluis Jan Tormans (midden).

Kempense ondernemer Jan Tormans koopt Sint-Benedictusabdij

Ondernemer Jan Tormans, van Tormans Group, is de nieuwe eigenaar van de Sint-Benedictusabdij van het Limburgse Hamont-Achel, beter bekend als Achelse kluis. Door de verkoop is het bier Achel niet langer trappistenbier.

De Achelse Kluis komt in commerciële handen. De Sint-Benedictusabdij is verkocht aan de Kempense ondernemer Jan Tormans. Dat bevestigt de abdij van Westmalle, de voormalige eigenaar van de Achelse Kluis. “De gemeenschap in de Sint-Benedictusabdij is inderdaad opgeheven en we hebben een koper gevonden”, zegt abt Benedikt, de overste van de abdij van Westmalle.

Tormans Group

Nieuwe eigenaar Jan Tormans wil voorlopig nog niet reageren op de aankoop. De Gelenaar is een ondernemer pur sang. Zijn bedrijf Tormans Group is al sinds 1999 actief als onafhankelijk studie- en ingenieursbureau met vestigingen in Geel, Antwerpen, Mechelen en Evergem. Het bedrijf stelt meer dan 350 consultants tewerk bij een 200-tal gerenommeerde bedrijven in onder meer de petrochemie, metaalsector, farmaceutische sector, chemie en voedingsnijverheid.

LEES OOK. De echte WK-winnaar woont in… de Kempen: excentrieke CEO Jan Tormans na twee jaar al aan de top met zijn team

“Daarbij zitten multinationals als Janssen Pharmaceutica, Tessenderlo Chemie, Ineos, GSK of Pfizer”, zei Tormans hierover eind 2021. Daarnaast is Tormans actief in de sportwereld. Zo sponsort hij onder meer de veldritploeg Tormans CX. Eerder was hij ook voorzitter van voetbalclub Verbroedering Geel.

 

Jan Tormans
Jan Tormans. © Jill Delsaux

Verlieslatend

De verkoop van de Achelse Kluis werd al voorbereid door zijn voorganger abt Nathanaël, die in november 2022 stopte als overste in Westmalle. Onder de huidige abt Benedikt is de verkoop nu afgerond. “De nieuwe eigenaar heeft de volledige site gekocht, dus zowel de abdij als de brouwerij”, zegt de abt.

De abdij van Westmalle zou de Achelse Kluis van de hand hebben gedaan omdat ze al jaren verlieslatend zou zijn. “Dat klopt gedeeltelijk”, zegt abt Benedikt. “Er waren veel kosten aan het gebouw en er was ook geen toekomstperspectief. Daarom is het goed dat er nu een koper is gevonden, zodat het gebouw toegankelijk blijft voor bezoekers.” Voor welke prijs de Achelse Kluis van de hand is gegaan, is niet bekend.

 

De Achelse Kluis
De Achelse Kluis. © Karel Hemerijckx

In 1846 namen de eerste monniken hun intrek in de Sint-Benedictusabdij. Een kleine 175 jaar later, in de zomer van 2020, verlieten de laatste twee broeders de Achelse Kluis. Zij trokken naar de abdij van Westmalle. Anderhalf jaar later komt de Achelse Kluis nu dus in commerciële handen.

Burgemeester van Hamont-Achel Theo Schuurmans (CD&V) hoopt alvast op een goede samenwerking met Tormans. “Met de vorige eigenaar van de Achelse Kluis hebben we altijd goed contact gehad. Hopelijk is er met de nieuwe eigenaar dezelfde symbiose”, zegt Schuurmans.

 

 

bier Achel

Trappistenbier

Jan Tormans zou in de Achelse Kluis vooral de focus willen leggen op de brouwerij. Zo zou hij het volume van de brouwerij, dat vandaag 5.000 hectoliter per jaar bedraagt, fors willen optrekken.

Dat de Achelse Kluis nu in commerciële handen komt, heeft wel gevolgen voor de Trappist Achel. “De brouwerij kan verder uitgebaat worden, maar wel onder voorwaarden”, zegt abt Benedikt. “Zo zal het bier niet meer als trappistenbier op de markt kunnen komen.”

Een archieffoto vanuit de lucht van de Achelse Kluis.
Een archieffoto vanuit de lucht van de Achelse Kluis.

In januari 2021 verloor Achel al het Authentic Trappist Product-label, omdat door het vertrek van de laatste twee broeders het brouwproces niet langer onder toezicht van monniken gebeurde. Het bier werd sindsdien wel nog als trappist verkocht omdat de Achelse Kluis nog altijd onder de abdij van Westmalle ressorteerde. Maar dat is nu dus ook verleden tijd.

Binnen de Achelse Kluis
Binnen de Achelse Kluis. © Karel Hemerijckx

Vijf trappistenbieren

Met het verdwijnen van Trappist Achel blijven er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.

Binnen de Achelse Kluis is er ook een abdijwinkel en een brasserie. Ook de geloofsgemeenschap met Braziliaanse roots Fazenda da Esperança, een leefgemeenschap voor ex-verslaafden, heeft er sinds 2018 zijn onderkomen. Of die huidige activiteiten in de Achelse Kluis onder de nieuwe eigenaar verdergezet zullen worden, zal nog moeten blijken.