Karel Plasman nieuwe voorzitter Oscare

walterHet nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekenbehandeling Oscare uit Antwerpen heeft met Karel Plasman een nieuwe voorzitter aan het hoofd van de Raad van Bestuur. De gewezen gedelegeerd bestuurder van Acerta volgt bij Oscare Walter Van Pottelberge op die na 7 jaar voorzitterschap de fakkel doorgeeft.

Walter Van Pottelberge nam in 2009 de fakkel over van Leo Hendrickx, hoofdgeneesheer ZNA Stuivenberg. Onder het voorzitterschap van Walter Van Pottelberge zette Oscare grote stappen voorwaarts onder meer op vlak van corporate governance, een stokpaardje van Walter. Walter Van Pottelberge, als bestuurder actief in heel wat raden van bestuur in zowel de financiële, de culturele als de sociale sector, hielp Oscare met de verdere uitbouw en professionalisering. “Dankzij zijn engagement en jarenlange inzet laat Walter een financieel gezonde en bloeiende organisatie achter voor zijn opvolger. We zijn Walter dan ook bijzonder erkentelijk,” aldus Koen Maertens, directeur van Oscare.

Al 15 jaar lang stijgt het aantal brandwondenpatiënten dat de weg vindt naar Oscare gestaag. Dit terwijl het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden- en littekenbehandeling zonder subsidies zijn diensten aanbiedt. Een kleine 1000 patiënten deden het voorbije jaar een beroep op de diensten van Oscare. Karel Plasman zet daarom naar eigen zeggen graag mee zijn schouders onder dit waardevolle project. “Oscare heeft over de jaren heen bewezen niet alleen nuttig maar veeleer noodzakelijk te zijn naar de slachtoffers van brandwonden toe. Een dergelijk relevant en belangrijk project ondersteun ik graag.”

Plasman was jarenlang actief in de banksector, onder andere bij Bank of America, Citibank, Rabobank en Visa. De banksector verliet hij in 2002 om Corgo op te richten. De naam staat voor corporate governance. In 2006 werd Corgo in Acerta opgenomen en Plasman werd tot 2014 CEO van Acerta. Momenteel is Karel Plasman o.a. bestuurder bij GIMV. Karel en zijn echtgenote Colette, hebben zelf twee mentaal gehandicapte dochters, en waren jarenlang de drijvende kracht achter de oprichting van de vzw Anautica. Deze vzw zet zich in voor mentaal gehandicapten, wat uiteindelijk leidde tot de bouw van het Dieghemhof in Schilde.

Oscare tracht laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare nazorg te bieden voor mensen met brandwonden en littekens en brandwonden te voorkomen. In 2015 behandelde Oscare met een multidisciplinair medisch team 950 patiënten, waarvan 337 kinderen (35%). Daarnaast verricht Oscare wetenschappelijk onderzoek, voor verbetering van de behandeling van brandwonden en littekens, zet preventie- en sensibiliseringscampagnes op en organiseert opleidingen en workshops rond littekenbehandelingen. Oscare is nagenoeg volledig afhankelijk van particuliere giften en sponsoring.

Foto: Karel Plasman (links) en Walter Van Pottelberge