“Tijdens mijn middelbare studies aan het Heilig Hart in Kalmthout vertelde ik aan mijn ouders dat ik graag voor kapster wilde gaan. Die zagen dat eerst niet zitten en zelfs leerkrachten op mijn toenmalige school probeerden me om te praten”, lacht Elga. “Maar ik kreeg mijn zin en schakelde toch over naar Sint-Elisabeth in Merksem. Eind juni 1974 behaalde ik daar mijn diploma als kapster en op 3 juli opende ik als 18-jarige mijn eigen kapsalon. Dat was toen op de Roosendaalsebaan 6 in Achterbroek en ons vake had de meubels helemaal zelf getimmerd en ons moeke zorgde voor een leuke aankleding. Daar ben ik nog altijd trots op en hen heel dankbaar voor.”
Eerste klant, eerste bruidje
“Mijn eerste werkdag was de donderdag voor Achterbroek-kermis en mijn allereerste klant was Maria Hoppenbrouwers. Kort na mijn opstart mocht ik ook het haar van mijn eerste bruidje verzorgen. Dat was Rita Van Looveren, hier in de buurt gekend als ‘juf Rita’”, vertelt Elga alsof het gisteren begin juli 1974 was. Die twee dames zijn intussen helaas overleden.”
“Drie klanten van het eerste uur komen nog alle weken om hun haar te laten doen”
Elga Meeusen, 50 jaar bezig als kapster
“Er zijn nog een drietal klanten van het eerste uur die nog steeds alle weken komen om hun haar te laten doen. En er zijn ook twee families waarvan er al drie generaties klant zijn. Van onze eigen familie zijn het zelfs al vier generaties: ik doe het kapsel van ons moeke (89), behalve knippen doe ik alles zelf aan mijn eigen haar en dan heb je ons dochter Clio en drie kleindochters.”
“Of ik al aan stoppen denk?”, herhaalt Elga onze vraag. “Nee, zeker niet”, zegt ze overtuigd. “Bij leven en welzijn blijf ik nog heel graag verder doen. Voor mij voelt het kapsalon als een hobby. Ik heb altijd op afspraak gewerkt en dat maakt dat ik mijn eigen agenda beheer. Sinds mijn man, Gerard Francken, op pensioen is, durf ik ook al eens vaker een vrije dag tussendoor opnemen. Maar lang sluiten kan ik niet hoor. In 2022 maakte ik een heel zware val in het Rivierenhof waar ik struikelde over een stoeprand en in het ziekenhuis belandde. Ik was zwaar gekwetst in mijn aangezicht, maar toch stond ik na drie dagen al terug te knippen.”
“Ik heb graag veel om handen. Zo kennen de mensen in Achterbroek me ook”, gaat Elga verder. “Ik zette me vele jaren in voor verschillende verenigingen en de dorpsschool of als gemachtigd opzichter. Vele malen lieten Sinterklaas en zijn helpers of de Drie Koningen in de kerk zich door mij grimeren. In de kerk organiseerde ik kerstconcerten. Onder meer Willy Sommers en Jean-Bosco Safari stonden op ons podium. En via Amie vzw en onze groep Kulay doen we veel voor de Filippijnen. We hebben daar een school, een ziekenhuis en een huis voor mensen met een beperking mee opgestart. Binnenkort reizen we nog eens naar daar om te kijken hoe ze de middelen die wij hier inzamelen daar besteden.”
“Ik vind niet dat er in mijn job veel veranderd is in de afgelopen vijftig jaar. Haarstijlen en -kleuren dat is zoals bij kleding. Je gaat mee met de mode, maar alles komt terug”, ondervindt Elga. Alleen corona vond ik een verschrikkelijke periode. Zolang gedwongen sluiten was lastig. Toen vierde ik net het 45-jarige bestaan van de zaak. Wij bezorgden alle klanten een fles en ik vroeg hen om mij via Instagram een foto te sturen als ze die openden. Dat leverde heel leuke beelden en verrassende reacties op.”