“Waarom bouwen we dit?” vraagt gedeputeerde Kathleen Helsen. “Ten eerste om zelf veel kennis te vergaren over hoe we bouwen kunnen verduurzamen. Ten tweede om die kennis om te zetten in de praktijk, om aan te tonen dat circulair bouwen praktisch haalbaar is. Ten derde om de opgedane kennis over te dragen naar ondernemers, lokale besturen, kennisinstellingen en zelfs particulieren die circulair willen bouwen.”
Consortium
Voor de bouw van het circulaire kantoorgebouw werd een consortium opgericht. “We hadden de expertise van de verschillende partners nodig”, zegt Kathleen Helsen. Die partners zijn Beneens Bouw en Interieur, West Architectuur, Streng-th, Muurtuin, Tenerga, TENgroup en VITO.
Hangar 26
Circulair bouwen, dat betekent dat alles kan worden gedemonteerd en hergebruikt. “Bepaalde technieken moeten nog worden verbeterd of moeten hun deugdelijkheid nog bewijzen”, beseft projectverantwoordelijke Emiel Ascione. Sommige materialen, zoals de cementloze beton voor de fundering, zijn nieuw. Andere zijn al eerder gebruikt, zoals de gevelbekleding. Die is afkomstig van Hangar 26 in de Antwerpse haven. De trap komt van bij AB Inbev in Leuven.
Het nieuwe kantoorgebouw bestaat uit twee blokken. “Over enkele jaren bouwen we blok C, waarbij we recent opgedane expertise toepassen”, zegt ingenieur-architect Sarah Theeuws. “Over tien jaar volgt blok D, dat we gaan maken met het materiaal van blok A. Zo kunnen we aantonen dat de gebouwen echt circulair zijn. 95% van het materiaal is potentieel herbruikbaar.”
Informeren en begeleiden
“Het gebouw is klaar, maar voor Kamp C begint het nu”, zegt Kathleen Helsen. “Vanaf 10 juni organiseren we rondleidingen, waarvoor kan worden ingeschreven. In het najaar zijn er masterclasses voor wie circulair wil gaan bouwen. En ook buiten deze site willen we vanaf het najaar aanwezig zijn op werven van circulaire projecten.”
Lees ook: “Wij bouwen vastgoed dat niet vast is”