Astronaut Shannon Walker, die sinds 15 november 2020 in het ISS actief is, zette fijne kaas recent op haar boodschappenlijstje en kreeg tot haar plezier de Old Farmdal prompt geleverd. Zo kan ze samen met haar drie Amerikaanse, twee Russische en een Japanse collega tijdens hun missie op zo’n 355 kilometer hoogte van de West-Vlaamse delicatesse genieten.
“Uiteraard ben ik verwonderd maar het is toch niet helemaal een verrassing wanneer ik zie hoe Old Farmdal op relatief korte tijd bijzonder populair is geworden in de Verenigde Staten,” aldus Frederic Van Tricht in een eerste reactie op het ongewone nieuws. “We exporteren al een aantal jaren de kazen van kaasmakerij Old Groendal uit Rumbeke naar de VS en hebben met Columbia Cheese een verdeler die in 47 van de 50 staten actief is.” Columbia Cheese geniet in de VS van een uitzonderlijke reputatie als kaasverdeler omdat deze zeer bewust kiest voor een beperkt gamma van uitsluitend internationale vermaarde topkazen.
Old Farmdal wordt volgens de principes van Gouda kazen gemaakt met gepasteuriseerde melk, afkomstig van West-Vlaamse koeien, waaraan een vegetarisch stremsel wordt toegevoegd. Old Farmdal wordt geprezen omdat de kaas voor zijn leeftijd van circa negen maanden opmerkelijke kwaliteiten toont. “De kaas heeft nog een romig, smeuïg karakter met daarnaast de aanzet van fijne rijpingskristallen en een complexe, rijke smaak,” aldus kaasspecialist Frederic Van Tricht.