Dag Johan, eerst en vooral proficiat met jullie overwinning! Een vraag waar ik het meest nieuwsgierig naar ben: hoe heb je het recept van het Seefbier teruggevonden? Aangezien het bier heel lang geleden ook al werd gebrouwen.
“Ik werk al twintig jaar in de bierwereld, je kan dus wel stellen dat bier een passie is. Ik leerde het Seefbier kennen toen ik een boek las over de geschiedenis van bier in Antwerpen. Daarin las ik niet alleen dat Antwerpen een rijke biergeschiedenis heeft, maar dat onze stad ook een volledig eigen bierstijl had, namelijk het Seefbier. Toen is de Indiana Jones in mij wakker geworden. Het kan toch niet dat wij een eigen Antwerpse bierstijl hebben, maar dat niemand die nu nog kent?
Waar begin je dan te zoeken?
“Ik vermoedde dat dit recept nog wel ergens te vinden zou zijn. Ik ging zelfs langs bij oude brouwers in rusthuizen, zo fanatiek was ik. Uiteindelijk vonden we het recept in het archief van een brouwerij van eind 1800. Maar de oudst geschreven teksten waar het bier met naam en toenaam wordt genoemd, dateert zelfs van begin 1600. Deze teksten zijn afkomstig van een toneelgezelschap dat alles bestelde voor hun catering. In die lijst stonden tonnen Seefbier. Wellicht is het recept zelfs nog ouder. Af en toe zoeken we nog eens opnieuw omdat we toch hopen dat we nog een recept vinden van honderd jaar ouder.”
Is het recept van het Seefbier doorheen de tijd vaak gewijzigd, denk je?
“Ik mag hopen dat dit een beetje gewijzigd is. Het klinkt heel romantisch natuurlijk, zo’n middeleeuws bier. In die tijd hielden ze natuurlijk weinig rekening met microbiologie en hygiëne. Qua ingrediënten zal dit wel grotendeels hetzelfde zijn. Ik denk vooral dat de techniek door de eeuwen enorm is veranderd. Nu hebben we natuurlijk betere materialen dan houten tonnen en manuele brouwketels.”
Heb je speciaal voor het Seefbier je eigen brouwerij opgericht? Hoe is dit juist in zijn werk gegaan?
“Toen ik en mijn partner Karen Follens voor de eerste keer het Seefbier opnieuw brouwden, werkte ik zelf nog in een brouwerij. Karen en ik hebben lang gepraat over het oprichten van onze eigen brouwerij. Antwerpen had vroeger in de binnenstad alleen al 100 brouwerijen, en het Seefbier maakt een groot deel uit van die geschiedenis. Dat was echt de grootse motivatie. Uiteindelijk vonden we dat Antwerpen terug een eigen lokale, en onafhankelijke brouwerij nodig had, en die hebben we dan gebouwd op het Eilandje zes jaar geleden. Dit was dus na dat we het Seefbier opnieuw hadden gebrouwen.”
“Wanneer horecazaken merken dat hun klanten het Seefbier lekker vinden, kunnen ze geen tweede of derde Seefbier aanbieden. Ons recept is uniek.”
Johan Van Dyck
Ik kan mij voorstellen dat het niet gemakkelijk is om een ‘nieuw’ biertje succesvol in de markt te krijgen.
“Dit was niet zonder risico. De biermarkt is leuk, maar heel concurrentieel. Veel Antwerpse cafés hebben ook de exclusiviteit van grote brouwerijen. Toch wilden we doorzetten. In het Antwerpse waren er een hoop horecazaken die in ons geloofden en het Seefbier een kans wilden geven. Toen was het aan ons om ons te bewijzen. Wanneer horecazaken merken dat hun klanten het Seefbier lekker vinden, kunnen ze geen tweede of derde Seefbier aanbieden. Ons recept is uniek, en dat is onze grote troef. Zonder het geloof van de horeca en de winkels had dit zeker niet mogelijk geweest.”
Je hebt met De Antwerpse Brouw Compagnie al verschillende internationale wedstrijden gewonnen. Waarom toch nog meedoen aan de Made in awards?
“Inderdaad. Onze grootste trots was dat we als enig Belgisch bier goud wonnen op de World Beer Cup in Amerika. Ook viel Seefbier in de prijzen in de UK, Azië, Frankrijk, Duitsland,… Onze vertegenwoordiger Nicolas Pauwels zag deze wedstrijd van Made in Antwerpen voorbijkomen. Wij dachten direct: meer Antwerps dan het Seefbier wordt het niet. In deze wedstrijd komt het Antwerpse karakter van het bier naar voren, en daar zijn wij super fier op. Voor ons is dit dus een heel mooie award.”
Je hebt de award opgedragen aan je team. Waarom is dit zo belangrijk voor jou?
“Ik doe vaak de uitleg, maar dit is de verdienste van het hele team. We zijn nu met een tiental mensen. Drie brouwers, twee die administratie doen, een magazijnier en twee vertegenwoordigers. Ik draag de award ook zeker op aan de verkopers, de cafés die destijds in ons geloofden en uiteraard ook de bouwers van de brouwerijen die vroeger het Seefbier brouwden.”