Tien jeugdhuizen, die al enkele jaren rond ondernemerschap werken, sloegen de handen in elkaar om met Formaat en Artepreneur van Arteveldehogeschool Gent de coöperatie ‘Haven’, gevestigd in Berchem, in het leven te roepen. Haven is een veilige proeftuin waar jonge ondernemers de ruimte en tijd krijgen om te experimenteren met hun eigen project, de levensvatbaarheid testen en de nodige ondernemerschapscompetenties ontwikkelen.
“Wij geloven dat de juiste ondersteuning van jongeren die in hun vrije tijd en vanuit hun passie ondernemen, leidt tot maatschappelijke relevante en sterke projecten, persoonlijke groei en de juiste ondernemers-skills”, zegt Zoë Westelinck, projectontwikkelaar Haven.
Jongeren die hun idee hebben uitgewerkt en weten waar ze voor willen gaan, kunnen samen met een coach en met tools die Haven ter beschikking stelt aan de slag. Het opstellen van een business en financieel plan is een voorwaarde om toegelaten te worden tot een Haven-traject.
Als alles tot in de puntjes is voorbereid dan zijn de kandidaten in principe klaar om te pitchen voor een kritische jury die ze moeten overtuigen. Als dat lukt, kan de kandidaat aan het Haven-traject beginnen en gedurende twee jaar binnen de veilige omkadering van ‘Haven’ experimenteren met zijn of haar project.
Via het BTW-nummer en de rekening van Haven kunnen zij aan- en verkopen doen voor hun eigen project. Ze worden begeleid in het voeren van hun boekhouding en krijgt de kans om winst op te bouwen die ze, op het einde van het traject, meenemen als startkapitaal voor de eigen onderneming.
Eén van deze jonge ondernemers is Jonathan Cant uit jeugdhuis Govio in Kalmthout. Jonathan is al jaren actief in het jeugdhuis en zet zich vooral in voor het organiseren van feestjes met sterke muziek en visuals. “Hij volgt een traject bij Haven om zijn project ‘Montage’ op de kaart te zetten, een label voor alternatieve elektronische muziek met bijhorende events. Tijdens een intensieve workshop dit weekend wordt zijn financieel plan op punt gesteld”, vertelt Zoë.