Jean-Pierre De Kesel voorzitter Federplast

Jean-Pierre De Kesel
Jean-Pierre De Kesel

Jean-Pierre De Kesel van Recticel is officieel aangetreden als voorzitter van Federplast.be, de Belgische federatie van kunststof- en rubberverwerkers. De Antwerpenaar volgt Stéphane Dalimier op. Frédéric-Charles Bourseaux van Kabelwerk Eupen is verkozen tot ondervoorzitter.

Na vijftien jaar als bestuurder, waarvan de voorbije zes jaar als voorzitter van Federplast.be, geeft Stéphane Dalimier (Business Unit Manager bij NMC) de fakkel door aan Jean-Pierre De Kesel, Chief Sustainable Innovation Officer bij het chemiebedrijf Recticel en in die functie verantwoordelijk voor de implementatie van de duurzaamheids- en innovatiestrategie van de onderneming. De Kesel neemt de voorzittersfunctie op voor een periode van minstens drie jaar en krijgt daarbij de steun van de nieuwe ondervoorzitter Frédéric-Charles Bourseaux van Kabelwerk Eupen. Jean-Pierre De Kesel is afkomstig uit Putte.

Federplast.be, een federatie onder de koepel van essenscia en Agoria, vertegenwoordigt zowat 250 Belgische kunststof- en rubberverwerkers, waaronder een groot aantal KMO’s. De exportgerichte sector telt 23.000 werknemers en kende vorig jaar een omzetstijging van 5% tot bijna 7,5 miljard euro. Bijna drie kwart van de productie van hoogwaardige kunststof- en rubberartikelen wordt uitgevoerd naar het buitenland. De federatie blijft daarom aandringen op een economisch en juridisch ‘level playing field’ met de buurlanden om de concurrentiekracht te versterken en de verankering van de sector in ons land te garanderen.

De kunststofverwerkende industrie in België behoort tot de wereldtop. Met slechts 2% van de Europese bevolking is ons land goed voor 10% van de kunststofproductie en 5% van de kunststofverwerking in Europa. De grote uitdaging waar de sector de komende jaren voor staat is het sluiten van materiaalkringlopen in het kader van de circulaire economie.

“De kunststofverwerkende industrie in België is een van de koplopers in Europa op het vlak van de circulaire economie: liefst 97% van het ingezamelde kunststofafval krijgt een nuttige toepassing via recyclage of energierecuperatie. Om die koppositie te versterken, moet ons land inzetten op hoogtechnologische innovaties in recyclagetechnieken en efficiëntere inzamelmethodes, zodat we nog meer huishoudelijke en industriële kunststofverpakkingen kunnen recycleren om ze opnieuw te gebruiken als hoogwaardige grondstoffen”, zegt Petri Ven, Secretaris-generaal van Federplast.be