Foto: rr Foto: rr

Jacob Jan Boerma opent pop-up SMAAK in Botanic Sanctuary Antwerp, Ruben Christiaens staat aan het fornuis

Op het domein van het 5-sterren superior hotel Botanic Sanctuary Antwerp komt er alweer een culinaire hotspot bij. Op 28 september opent het nieuwe pop-uprestaurant SMAAK zijn deuren in de historische kloosterkeukens. Initiatiefnemer is de gerenommeerde Nederlandse sterrenchef Jacob Jan Boerma, die Xanne Schijns en chef Ruben Christiaens aan het roer van de Japans geïnspireerde pop-up zet.

Jacob Jan Boerma is de voormalige chef-kok van het driesterrenrestaurant De Leest in de Nederlandse provincie Gelderland. Hij is nu ook volop horeca-ondernemer en zijn nieuwste project is SMAAK. De pop-up zal gedurende vier maanden, van donderdag tot en met maandag, mensen verwennen met Japans geïnspireerde creaties. Alle gerechten zullen zijn signatuur dragen, de dagelijkse leiding berust in handen van Xanne Schijns en chef Ruben Christiaens.

Archiefbeeld: Jacob Jan Boerma. Foto: BELGAIMAGE
Archiefbeeld: Jacob Jan Boerma. Foto: BELGAIMAGE

Die laatste werd in 2022 door Michelin uitgeroepen tot ‘Young Chef of the Year’ en is de voormalige chef van Vintage in Kontich. Ruben Christiaens heeft de stiel onder andere geleerd aan de zijde van Jacob Jan Boerma in zijn driesterrenrestaurant De Leest. Nu komt er een hernieuwde samenwerking.

“Ik voel geen extra druk, wat niet betekent dat ik geen perfectie nastreef. Als mensen je vertellen dat ze twee maanden hebben gespaard om eens te kunnen komen eten, dan wil je dat ze met een fijn gevoel buiten gaan”, zegt Christiaens.

De 26-jarige chef is gepassioneerd door de klassieke Franse keuken, vernieuwende invloeden met fermentatie en deelt met Jacob Jan Boerma een liefde voor de Japanse keuken. De twee chefs gingen recent nog samen op werkbezoek in Japan. Boerma reist zeer regelmatig naar het land en behoudt op die manier de controle over zijn team in Yokohama.

Intieme setting

“SMAAK is gebaseerd op een Japans concept met 30 couverts, verspreid over de twee historische kloosterkeukens. Dat creëert een intieme setting met veel gelijkenissen met mijn restaurant in Yokohama. Ik ben gefascineerd door de schijnbare eenvoud en prachtige bereidingstechnieken van de Japanse keuken. In SMAAK voeg ik daar mijn eigen signatuur aan toe in de vorm van frisse zuren en het gebruik van Belgische ingrediënten. We gaan voor een buitengewone culinaire ervaring, waarbij kruiden een belangrijke rol zullen spelen”, zegt Jacob Jan Boerma.

Ook met de openingsuren wil de pop-up zich onderscheiden. De zaak zal telkens van donderdag tot en met maandag open zijn. “Hoewel Antwerpen en Botanic Sanctuary Antwerp over een rijkelijk aanbod aan uitstekende restaurants beschikt, is het niet gemakkelijk om op zondag en maandag in Antwerpen een restaurant op niveau te vinden. Die leemte willen we invullen”, zegt Boerma.

Foto: rr
Foto: rr