ISVAG, de intercommunale die instaat voor de verwerking van het huishoudelijk restafval van meer dan 1 miljoen inwoners in de brede Antwerpse regio, heeft twee jaar zonder ongevallen gedraaid. Een mooi resultaat, dat ook een erkenning is voor het veiligheidsbeleid waar het bedrijf al enkele jaren intensief op inzet.
In 2013 werd bij ISVAG het veiligheidsbeleid aan een grondige screening onderworpen. In navolging daarvan zag het project ‘veiligheidsambassadeurs’ het daglicht, waarbij een veiligheidscharter werd opgesteld dat door alle medewerkers werd ondertekend en moest resulteren in een gedragswijziging. Per afdeling werden veiligheidsambassadeurs aangesteld die waken over de preventie- en beschermingsmiddelen en zo de kans op ongevallen zo klein mogelijk te maken. Dit project werd in 2013 nog bekroond werd met een nominatie voor de Ethias Veiligheidsaward.
Voorzitter Philip Heylen over die resultaten van het veiligheidsbeleid: “Iedereen bij ISVAG is zich bewust van de gevaren en risico’s die het werken in een installatie als de onze met zich mee kan brengen. Sinds we extra inspanningen leveren op vlak van preventie, lééft veiligheid echt onder de werknemers, en dat is een goede zaak. Niet enkel jezelf, maar ook je collega’s op gevaarlijke situaties wijzen, is een automatisme geworden op de ISVAG-werkvloer. Twee jaar arbeidsongevallenvrij is een knappe prestatie waar we zeker mee mogen uitpakken!”
ISVAG is destijds in 1975 opgezet als een intergemeentelijk samenwerkingsverband voor afvalverwerking. De installatie lokte destijds heel wat protest uit. In de nabijgelegen wijk Neerland was heel wat ongerustheid met betrekking tot de neerslag uit de oven. Ook de buurtgemeentes hebben de exploitatie van de oven al die tijd van nabij opgevolgd. ISVAG verwerkt zo’n 140.000 ton afval. De exploitatievergunning werd in 2011 voor tien jaar verlengd.