WILRIJK – Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft aan ISVAG de omgevingsvergunning verleend voor de bouw en exploitatie van een nieuwe afvalenergiecentrale. Die zal op de huidige locatie komen, vlak naast de bestaande installatie aan de Boomsesteenweg.
Met een omgevingsvergunning op zak start ISVAG met een aantal voorbereidende werken en de aanbesteding. Eind 2021 zou de bouw van de installatie starten. In de loop van 2025 moet alles klaar zijn om in 2026 definitief opgeleverd te worden.
“Eerder al werd dit project door een internationale wetenschappelijke adviesraad goedgekeurd en beoordeeld als state-of-the-art. Het voldoet aan de meest strikte Europese normen”, zegt Kristof Bossuyt, voorzitter ISVAG. “Met deze installatie blijven we niet alleen koploper op vlak van emissies, maar zullen we ook een toonaangevende rol spelen inzake energieproductie.”
De nieuwe installatie wordt een volwaardige warmtekrachtkoppelingscentrale, die elektriciteit voor 35.000 gezinnen (ten opzichte van 25.000 met de huidige installatie) zal produceren of warmte voor 40.000 gezinswoningen of bedrijven zal uitkoppelen.
Grotere verwerkingscapaciteit
De huidige installatie van ISVAG is vergund voor 159.000 ton per jaar, al zamelen de vennoten van ISVAG op jaarbasis nu ongeveer 180.000 ton niet-recycleerbaar huishoudelijk restafval in bij meer dan 1 miljoen inwoners. Door de samenstelling van het afval en de eigenschappen van de installatie kan 140.000 ton verwerkt worden in de ISVAG-installatie. De overige 40.000 wordt verwerkt door een privépartner.
“De nieuwe installatie heeft een verwerkingscapaciteit van 190.000 ton per jaar, al streven we wel naar een daling van het restafval per inwoner in ons verwerkingsgebied”, klinkt het. “Door gebruik te maken van de techniek met een roosteroven, zullen we bovendien de laagste NOx-emissies van Vlaanderen halen. Bovendien zullen ook alle andere emissiewaarden, net als vandaag, ver beneden de toegestane norm liggen.”