De London Tower, in gebruik sinds 2010, is met z’n ruim 76 meter één van de absolute Antwerpse skyscrapers. Maar het gebouw valt niet alleen op door z’n afmetingen. Architecte Christine Coninx gaf de toren en bijhorende volumes een elegante vorm met hoogwaardige afwerking, zoals zwarte natuursteen als voornaamste gevelmateriaal. Het gevarieerde patroon van de raamopeningen zorgt voor een speels geheel. Ze vormen een referentie naar opspattende waterdruppels en de nabije haven.
In de toren zelf werden vooral appartementen ondergebracht. “Die veranderen voor alle duidelijkheid niet van eigenaar”, vertellen Mathé Heeren en Bart Langens. “Wij konden met Cofinimmo wel een overeenkomst sluiten voor de eronder en ernaast gelegen kantoren verdeeld over zeven verdiepingen en goed voor 13.000 vierkante meter. De overnameprijs is geen geheim: 30 miljoen euro. Een flink bedrag, maar we geloven dan ook in de toekomst van dit bijzonder stuk Antwerps vastgoed. Hier zit meer in dan er tot nu toe werd uitgehaald. Kantoren hoeven niet saai te zijn.”
Albert Heijn
Kempenaar Mathé Heeren raakte onder meer bekend van het woon-winkelproject Turnova in Turnhout. Hij verkocht luxevilla’s met Heeren Vastgoed en beheert de jongste jaren vooral Albert Heijn-supermarkten en Kentucky Fried Chicken-restaurants in ons land. “Ik ken Bart al jaren. Hij is nog CEO geweest van één van m’n vastgoedbedrijven en heeft nu zijn eigen bedrijf gespecialiseerd in projectontwikkeling: Montreal. We wonen beiden in Schilde en zijn goede vrienden gebleven. Het is fijn dat we in De Leien, zoals we onze nieuwe vennootschap gedoopt hebben, nu ook opnieuw zakelijk nauwer gaan samenwerken”, aldus Heeren.
“De overnameprijs is geen geheim: 30 miljoen euro. Een flink bedrag, maar we geloven dan ook in de toekomst van dit bijzonder stuk Antwerps vastgoed. Hier zit meer in dan er tot nu toe werd uitgehaald”
Mathé Heeren en Bart Langens
Beide vrienden worden lyrisch als ze het hebben over de eerste ster in hun portefeuille. “De Antwerp North Offices hebben veel potentie. Mensen willen vandaag niet alleen wonen, maar ook werken in een aangename omgeving. Deze topligging bij het bruisende Eilandje en de kwaliteiten van het gebouw op zich komen hieraan nu al tegemoet. Wij gaan deze habitat voor heel wat werkende mensen nog verbeteren.”
Foodbar en fitness
De kantoren zijn vandaag al voor 98 procent bezet. Onder meer de VDAB, Dela verzekeringen, de vakbond ACV en BNP Paribas Fortis Antwerpen-Haven zijn er gevestigd. “In totaal hebben we zo’n vijftien verschillende huurders”, aldus Heeren. “Die mogen op beide oren slapen. We gaan nog beter zorg dragen voor dit gebouw dan onze voorganger. We gaan het gebouw duurzamer en aantrekkelijker maken. Er zijn warmtepompen en laadpalen voor elektrische wagens op komst.”
De nieuwe eigenaars denken voorts bijvoorbeeld aan een fitness en foodbar om voor meer en aangenamer leven in de brouwerij te zorgen. Ze kunnen mooie combinatiemogelijkheden bieden voor de man of vrouw met een nine-to-fivejob. Voorziene lockers en douches spelen in op het toenemend aantal werknemers dat met de fiets pendelt. Het nu wat anonieme gebouw mag van de ‘huisbazen’ ook meer identiteit krijgen, een smoel zeg maar. Zonder aan de architectuur te raken.
Met de verkoop van deze zogenaamd AMCA-site, heeft Cofinimmo van haar kant haar laatste Antwerpse kantoren verkocht. Heeren en Langens zouden voorlopig geen concrete plannen hebben om samen nog meer kantoren te kopen.