Internationale tender voor Zimbabwaanse diamant

diamantenZo’n 100 handelaren hebben zich in Antwerpen aangemeld voor de eerste internationale tender van diamant uit Zimbabwe. “Een overweldigend succes,” zegt Karen Rentmeesters van AWDC (Antwerp World Diamond Centre). Daarmee bevestigt Antwerpen zijn positie als internationaal handelscentrum voor diamant.

Zimbabwe is vele jaren naeen uitgestoten uit de diamantwereld. De sterke vermoedens dat het regime ruwe diamant gebruikte als financiering voor wapenaankopen dreven het land in het isolement. Bloeddiamanten werden internationaal uit de handel geweerd.

Omdat de deelnemers aan het Kimberley Process niet langer unaniem van oordeel waren dat het regime in Zimbabwe effectief nog in bloeddiamanten handelde is de boycot meteen ook opgegeven. Het Kimberley Process is de organisatie die waakt over de legaliteit van de handel in de diamant.

Met de lancering van een eerste internationale tender van Zimbabwaanse diamant in Antwerpen lijkt de handel met Harare weer op gang te komen. De belangstelling was in elk geval heel erg groot. Het Antwerpse diamantcentrum beschikt daardoor over een zogenaamde tender facility waar kandidaat-kopers zich kunnen aanmelden en de aangeboden goederen kunnen bezichtigen. In de facility zijn alle modaliteiten voor een uitgebreide inspectie van het ruw ter beschikking. Voor een gewone tender komen doorgaans zo’n 15 kandidaten opdagen. Met 100 genoteerde geïnteresseerden was de operatie in elk geval een groot succes.

Vijf Zimbabwaanse mijnen zouden globaal zo’n 300.000 karaat aan ruw aangeboden hebben. Het aanbod was ongelijk verspreid over de vijf aanbieders. “Het gaat er ons vooral om dat wij in de tender nogmaals bevestigd zijn als het internationaal belangrijkste handelscentrum voor diamant. De kandidaat-kopers kwamen effectief uit alle hoeken van de wereld naar Antwerpen.” Antwerpen verwerkte in de afgelopen maanden 85% van alle internationaal verhandeld ruw van de wereld.

Welke prijzen geboden werden voor het Zimbabwaans ruw worden traditioneel niet vrij gegeven.