Ingenieursbureau iNFRANEA bekroond in Las Vegas

infraneaHet ingenieursbureau iNFRANEA krijgt een Amerikaanse prijs voor zijn vernieuwende toepasssing van het BIM-model. BIM staat voor Building Information Modelling. Het BIM-model zorgt ervoor dat de taken van de verschillende actoren bij een bouwproject perfect op elkaar worden afgesteld. Een delegatie van het Antwerpse bedrijf mag de prijs in december e.k. in ontvangst gaan nemen in Las Vegas op de internationale conferentie van het Amerikaanse concern Autodesk.

inFRANEA werd in 2004 opgezet door de huidige managing director, Johan Kuppens. Hij positioneerde zich in een heel eigen nichemarkt. “Wij spitsten ons van begin af toe op 3D information modelling waaronder 3D-ontwerpen en 3D-visualisatie van wegeninfrastructuur en complexe bouwwerken. Wij leveren in dit opzicht adviesdiensten voor projectbeheersing volgens de principes van systems engineering. BIM is een logische synthese van al deze competenties. Door het faciliteren van een integrale projectaanpak willen wij als iNFRANEA bijdragen tot duurzame oplossingen.”

De eigen inbreng van iNFRANEA ligt vooral in de integratie van alle 3D-ontwerpen vanuit het BIM-model met een project management database. Daarbij worden alle BIM-processen perfect beheerst. De primaire objectieven van een BIM Engineer liggen dan vooral in het vermijden van faalkosten die kunnen ontstaan door raakvlakconflicten tussen de vele bouwcomponenten. Door deze conflicten vroegtijdig te detecteren en visueel inzichtelijk te maken kunnen de ontwerpers meteen ook oplossingen bedenken voor het te laat is.

iNFRANEA viel in de prijzen voor zijn project Ruimte voor de Waal in het Nederlandse Nijmegen. De rivier krijgt er meer ruimte door de dijk 350 meter landinwaarts te verplaatsen en een grote havengeul te baggeren. Dit project vereist tevens de bouw van drie bruggen, een inlaatconstructie en kademuren met een promenade. Een dergelijk multidisciplinair design en build project blijkt ideaal voor de toepassing van Building Information Modelling (BIM). Jaap de Boer, de BIM manager van iNFRANEA: “Dit project waarbij liefst 19 partners betrokken zijn vraagt een continue afstemming tussen de ontwerpteams van een tiental architecten en ingenieursbureaus. Het BIM-concept waarborgt de integriteit van al deze gegevensstromen. Op elk ogenblik kan onze BIM-engineer aangeven uit welke ontwerpversies zijn BIM-model samengesteld is. Hij kan dan tevens garanties geven voor foutvrije uitvoeringsdata.”

De ontwikkeling van BIM werd overigens gesteund door het IWT, het Vlaams Agentschap voor Innovatie.

Bij de toekenning van de prijs hebben de organisatoren Autodesk, een wereldleider inzake 3D-ontwerpsoftware en CGAchitect, een online magazine voor ontwerpers een internationale jury van experten samengesteld. Daarbij kreeg iNFRANEA de tweede prijs toegekend voor de vervulling van een voorbeeldrol in het gebruik van BIM. De jury loofde daarbij “de vooruitstrevende inrichting van de BIM-werkprocessen en de voorbeeldige toepassing van de Autodesk-programmatuur. De aanpak van iNFRANEA viel op door het centraal 3D-datamodel gebaseerd op Autodesk-programmatuur te koppelen aan een geïntegreerd BIM-bouwproces.

Adriaan de Jong, de projectmanager van het bouwconsortium i-Lent is overtuigd door het BIM-proces. “De investering in BIM betaalde zichzelf vanaf de eerste dag al terug”, zei hij.

Johan Kuppens is uiteraard best trots op de toegekende prijs. Hij is er van zijn kant van overtuigd dat BIM in de komende jaren nog een significante bijdrage kan leveren tot een efficiëncyverhoging in de bouw. “BIM kan een groot deel van de faalkosten elimineren. Vandaag gaat 10% van de omzet in de bouw verloren door fouten. BIM is dus een investering die rendeert.”

iNFRANEA werkt vandaag vanuit Berchem met 22 personeelsleden. Het bedrijf tekende verleden jaar voor een omzet van 2,2 miljoen euro.