“Een juwelier die wil weten waar een diamant precies vandaan komt, moet gewoon een QR-code scannen om het hele levensverhaal van de diamant te lezen”, zegt Frederik Degryse, CEO van iTraceiT. “Daar zal minstens instaan uit welk land de diamant komt en in welke landen de steen al is gepasseerd, bijvoorbeeld om te slijpen of om het juweel te maken.”
“En daar kunnen ook nog extra’s aan worden toegevoegd”, gaat hij verder, “zoals foto’s van de ruwe diamant, video’s van het slijpproces, aankoopfacturen, vervoersdocumenten, certificaten en nog veel andere zaken. Onze software is de lijm van een sluitend diamantpaspoort. Door al deze informatie kan bijvoorbeeld de markt voor landen waar een conflict is, zoals nu in Rusland, worden afgesloten.”
Kanttekening
Vandaag bieden juweliers in bijvoorbeeld de Antwerpse diamantwijk dit systeem nog niet aan. “Maar dat zal niet lang meer duren”, beweert Frederik Degryse. “Ons systeem wordt nu al gebruikt door de meeste grote leveranciers van diamantairs en juweliers. Het gaat bijvoorbeeld om grote Franse horloge- of juwelenmerken. We gaan onze software nu ook bij de juweliers zelf promoten, waardoor later dit jaar het diamantpaspoort dus ook tot bij de consument kan komen.”
“Mijn inschatting is dat de consument voor zo’n paspoort niets extra zal moeten betalen, omdat er een enorme vraag is naar meer transparantie. Dat geldt niet enkel bij de consument, maar ook bij de sector en bijvoorbeeld bij de Europese Unie. Als de consument wil weten waar een bepaalde steen vandaan komt en waar die juist geslepen is, zal de markt aan die vraag moeten voldoen. Een handelaar die het niet doet of daar te veel kosten voor aanrekent, zal zichzelf uit de markt zetten.”
Frederik Degryse benadrukt dat het paspoort zowel voor kleine als voor grote diamanten geldt. “Dat is uniek in de wereld”, verklaart hij. Maar hij geeft meteen een kanttekening. “Het uitgebreide paspoort is alleen mogelijk als alle spelers op elk niveau van de levenscyclus van de diamant de nodige informatie voorzien”, zegt hij.