Het chemiebedrijf Ineos heeft een nieuwe ethyleenterminal in gebruik genomen op zijn site in Zwijndrecht. Het bedrijf investeerde meer dan 100 miljoen euro in de constructie van een opslagtank van liefst 50.000 kubieke meter en een nieuwe ontladingssteiger (jetty). “De nieuwe terminal helpt ons om de rentabiliteit van onze vier sites en uiteindelijk ook van de hele chemiecluster in Antwerpen te verzekeren”, zei topman Hans Casier van Ineos Oxide.
De nieuwe installatie is de facto de grootste van Europa en de tweede grootste op wereldniveau.
Ethyleen is een basis grondstof voor producten die in tal van toepassingen gebruikt worden. Shampoos, tandpasta, cosmetica, geneesmiddelen, voedingsmiddelen, kunststoffen, maar ook kledij, rubber en tal van lichtgewicht onderdelen in auto’s vinden hun oorsprong in de ethyleenmolecule.
“Als één van de grootste ethyleenproducenten in Europa, maar ook als één van de grootste verbruikers ervan, zijn we erin geslaagd om in moeilijke economische omstandigheden toch een competitief voordeel te ontwikkelen. En dit niet alleen voor Ineos, maar voor de ganse Antwerpse chemische cluster. Dankzij deze investering wordt de tewerkstelling van zo’n 5.000 mensen bestendigd.” zei Hans Casier bij de officiële inhuldiging van de terminal.
Blikvanger van het hele project is uiteraard de ethyleenopslagtank zelf. Met een hoogte van 44meter (= een flatgebouw van 18 verdiepingen), een inhoud van 50.000m³ (= een rij emmers van Antwerpen tot Barcelona) en de opslagtank steunend op 367 palen is de nieuwe ethyleentank een indrukwekkende technologische realisatie.
“Onze locatie in de haven van Antwerpen laat ons toe om de grootste ethyleenschepen ter wereld te kunnen ontvangen. Hiervoor hebben we ook een nieuwe “jetty”, een ontladingssteiger, laten bouwen. De grootste schepen leggen zonder enig probleem aan en worden ontladen met een snelheid van 1 vrachtwagen per minuut.” legt Hans Casier uit.
Sluitstuk van het project is de nieuwe pijpleidinginfrastructuur van 20 km via dewelke de levering van ethyleen aan andere chemische fabrieken gebeurt. Niet alleen naar de andere Ineos-sites in Lillo, Feluy en Tessenderlo, maar via aansluitingen op het ARG ethyleennetwerk ook tot in het Duitse Ruhrgebied.
“Deze nieuwe ethyleenterminal geeft een nieuw elan aan een petrochemische cluster die al meer dan een halve eeuw lang voor welvaart en werkgelegenheid zorgt in Vlaanderen. Een investering van deze schaal, toont aan dat INEOS toekomst ziet in Vlaanderen. Het is dan ook een teken dat het industrieel beleid van de Vlaamse regering vruchten afwerpt.” aldus minister-president Peeters die aanwezig was op de officiële plechtigheid. Hij werd er verwelkomd door de site manager van Ineos Oxide, Patrick De Deken. Die mocht ook de burgermeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver tot zijn gasten rekenen.
Voor de bouw van de nieuwe terminal deed Ineos een beroep op spelers van topniveau. Zo werd voor de bouw van de tank gekozen voor TGE Gas Engineering, een Duits bedrijf, gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van cryogene (koude) installaties. Voor het deel van de installatie waar het vloeibaar ethyleen wordt opgeslagen geldt immers lage temperatuurvereiste van -103C°.
Voor de nieuwe pijpleidinginfrastructuur werd samengewerkt met Denys, toonaangevende bouwer van water-, gas- en oliepijpleidingen. De technologische know-how en het indrukwekkend machinepark van Denys werden ingeschakeld om de 20 km lange pijpleidinginfrastructuur te bouwen.
Ineos is één van de grootste chemieconcerns ter wereld; producent van petrochemische producten, gespecialiseerde chemicaliën en olieproducten. Het productienetwerk, bestaande uit 15 divisies, omvat 51 productie faciliteiten in 11 landen. Ineos produceert meer dan 60 miljoen ton petrochemicals. Het concern stelt 15.000 mensen tewerk en realiseerde in 2012 verkopen ter waarde van 43 miljard dollar. Dankzij een joint venture met PetroChina (petroineos) wordt jaarlijks 20 miljoen ton geraffineerde producten (brandstoffen) uit ruwe aardolie gefabriceerd. Ineos heeft ook joint ventures met BASF, PQ Corp en Total.