Ik zoek een jobstudent: wat mag en wat mag niet?

jobstudent_grJobstudenten worden rond deze tijd weer volop ingeschakeld in het bedrijfsleven. Wetswijzigingen in 2005 en 2012 maakten studentenarbeid interessanter voor zowel studenten als de werkgever. Randstad bevroeg recent duizend studenten. Het onderzoek heeft uitgewezen dat desondanks die flexibelere wetgeving één op de vijf jobstudenten in het zwart werkt. Onder de 18 jaar loopt het aantal zwartwerkers zelfs op tot bijna 30 %. En 18 % heeft geen studentencontract.

Uit diezelfde studie blijkt ook dat studenten gemiddeld 2 400 euro per jaar verdienen. Voor mannelijke studenten is dit gemiddeld 3 096 euro en voor vrouwelijke studenten slechts 1 747 euro. Dit verschil wordt grotendeels verklaard door de arbeidsduur. Gemiddeld werken vrouwelijke studenten tien dagen minder per jaar dan hun mannelijke collega’s. Ook per uur is het studententarief verschillend: mannen verdienen gemiddeld 10,7 euro versus 9,9 euro voor de vrouwen.

Hoe zit de studentenregeling nu in elkaar?

Studenten mogen op jaarbasis 50 dagen werken onder een voordelig statuut. Voor dit contingent van 50 dagen wordt zowel rekening gehouden met effectief gewerkte dagen als met de gelijkgestelde dagen waarvoor de werkgever loon onderworpen aan de sociale zekerheid betaalt (bv. feestdagen). Als de student slechts drie uren per dag werkt, wordt dit aanzien als een volledige werkdag.

De sociale zekerheidsbijdrage voor deze 50 dagen bedraagt 8,13 %, waarvan het werkgeversaandeel 5,42 % is en het aandeel van de jobstudent 2,71 %. Om als werkende student nog fiscaal ten laste te blijven van de ouders moet er rekening gehouden worden met bepaalde grensbedragen.

Bij overschrijding van de 50 dagen kan een student nog wel tewerkgesteld worden, maar weliswaar niet onder het voordelige statuut.

Jan Denys van Randstad zei in een interview met radio 1 op 28 juni dat vanaf 1 januari 2017 de 50 dagen regeling naar uren zou worden omgerekend. Nog flexibeler dus.