De afgelopen jaren werkte Lindsay Claus onder meer voor koffiebar Caffènation en het bekende Zurenborgse café Den Draak. “Toen door corona alles dicht ging, ben ik een bakkersopleiding gaan volgen”, vertelt ze. “Voor mij was dat ideaal om op die manier de Covid-periode te overbruggen.” Ze kon aan de slag bij een desembakker in Sint-Niklaas en leerde er de kneepjes van het vak. Kennis die goed van pas komt voor Gast.
Goeie kost
“Ik speelde al enkele jaren met het idee om een eigen zaak te openen maar wilde me niet beperken tot alleen maar koffie.” Gast wordt daarom een plek waar buurtbewoners kunnen komen ontbijten en lunchen. “Ik start met een beperkte kaart want ik doe voorlopig alles zelf”, vertelt ze. Bedoeling is dat ze na een tijd, wanneer Gast goed vertrokken is, haar eigen brood en croissants gaat bakken. “Ik wil deze plek laten groeien met de buurt en inspelen op wat er werkt.”
De eerste twee weken kunnen klanten Gast komen ontdekken en er iets drinken. “Vanaf 1 mei begin ik dan met ontbijt en lunch.” Wat we mogen verwachten? “Goeie kost”, glimlacht ze. “Natuurlijk zullen er gezonde dingen te verkrijgen zijn, maar daarnaast krijgen ook omeletjes, pancakes en een stevig katerontbijt hun plekje op de kaart. Voor de lunch voorzie ik zeker al verschillende toasts omdat ik dus op termijn zelf mijn brood wil bakken.”
Proeven aan de toog
Vandaag legt ze de laatste hand aan Gast. Nu al, zonder volk, oogt het er warm en gezellig. “Mijn broer is zelfstandig schrijnwerker. Hij heeft al het houtwerk voor zijn rekening genomen en maakte onder andere de bar en de houten zitbank.”
Ze is er helemaal klaar voor. “Ik heb heel lang gezocht naar een geschikt pand op de Gitschotellei”, zegt ze. “Ik wilde mijn zaak per se hier openen. Ik heb lange tijd in deze buurt gewoond. Nu woon ik in Edegem maar eigenlijk wil ik weer naar hier verhuizen. Ik denk dat ik elk pand van de Gitschotellei gezien heb. Op deze plek zat dertig jaar lang een kapper, kapper Dirk. Uiteindelijk heb ik de eigenaar van het pand kunnen overtuigen om mee te gaan in een horecaverhaal.”
Op wie ze haar pijlen richt met Gast? “Ik hoop echt dat ik een mix van klanten over de vloer krijg. Jong en oud.” Vrijdag opent Gast de deuren met een openingsfeestje vanaf 17u. Zaterdag en zondag kunnen nieuwsgierige zielen de plek overdag ontdekken. “De twee weken die daarop volgen, open ik woensdag, donderdag en vrijdag de deuren voor drankjes en wil ik wat eten uittesten. De gelukkigen aan mijn toog mogen dan proeven.”
En vanaf 1 mei wordt dan het echte startschot gegeven en zal Gast telkens van woensdag tot en met zondag open zijn. “Mensen kunnen hier trouwens ook komen om te genieten van een lokaal biertje of een glas wijn.” Het achterliggende terras is daar alvast ideaal voor.
Gast: Gitschotellei 149, Berchem.