Hye kreeg een deelopdracht toegewezen bij de bouw van een gecontroleerd overstromingsgebied op de Beneden Dijle. Het bedrijf uit Zwijndrecht versterkt daarmee zijn positie in de sector van de waterbouw. “Wij realiseren onderhand 85% van onze orderportefeuille bij de Vlaamse overheid”, zegt technisch directeur Tom T’Joens. “Het is een nichemarkt waar we de crisis niet onmiddellijk voelbaar is.”
Hye is een sterke expansieve onderneming. Het bedrijf is destijds groot geworden in de uitwerking van het Sigmaplan waarbij in de jaren zeventig en tachtig de dijken verhoogd werden. Hye is doorgegaan op dat tempo en heeft zich verder opgewerkt als specialist in de bouw van kaaimuren, steigers, vlottende constructies, sluizen, dijken, bruggen enz. Het orderboekje zit nog altijd aardig vol. “Het is een gemeenplaats om te stellen dat er nog altijd iets bij kan maar wij plannen nu toch al werken in voor 2014.”
Werken voor de overheid heeft op die manier nogal wat voordelen. De strategie van de Vlaamse regering om de mobiliteitsproblematiek aan te pakken door oa. zwaar te investeren in de waterwegen is voor Hye een ware zegen. Op die infrastructuurwerken wordt vandaag niet beknibbeld. “Het nadeel is dan wél dat het allemaal zo ontzettend lang duurt vooraleer de definitieve goedkeuringen binnen komen. Zonder het nog over de betaaltermijnen te hebben die de overheid zich permitteert. Maar kom, je moet de bluts met de builen nemen.”
Hye tekent vandaag voor een omzet van liefst 45 miljoen euro. Het bedrijf stelt 160 mensen tewerk. Enkel de personeelsbezetting ligt als een zware hypotheek boven het bedrijf. Het vinden van goede bekisters is een heus probleem. In die mate dat Hye steeds meer buitenlandse werknemers moet inschakelen. “Elke goede bekister kan hier meteen aan de slag”, stelt Tom T’Joens formeel.
De waterbouwspecialist wordt gecontroleerd door een privé-holding. Die heeft granulatenproducent Argex uit Kruibeke in 2005 bij Hye ingebracht. Argex nam dan weer in 2006 het bodemsaneringsbedrijf Bremcom uit Zwijndrecht over. De drie firma’s zijn ondertussen gehuisvest in een nieuwe gemeenschappelijke vestiging op de grens tussen Kruibeke en Zwijndrecht. Er werken zo’n 250 mensen.