Hydrex realiseerde tijdens het boekjaar 2012 een omzetcijfer van 6,7 miljoen euro. Dit was minder dan wat de Antwerpse onderneming in het vorige boekjaar bijeenwerkte. De winst- en verliesrekening zat ook in het rood. “Het gaat dan wél om onze werkmaatschappij”, zegt zaakvoerder Boudewijn Van Rompay. “Die cijfers zijn ondertussen dit jaar al weer rechtgezet. In hooguit enkele maanden. Bovendien doen onze ondernemingen in het buitenland het uitstekend waardoor de groep op niveau blijft.”
Antwerpen was in de jaren zeventig nog toonaangevend op het vlak van maritieme technologie. Verscheidene grote ondernemingen stelden toen nog meer dan 3000 mensen tewerk. In 1974 zette Boudewijn Van Rompay zijn firma Hydrex op en specialiseerde zich in onderwater hersteltechnologie voor schepen. Hij bouwde zijn bedrijf samen met een partner uit tot een wereldbekend logo. Hydrex werd zowat overal ter wereld ter hulp geroepen bij schepen die problemen hadden met hun schroeven bv. Met gespecialiseerde onderwater apparatuur konden de mannen van Hydrex de meeste problemen oplossen waardoor de schepen bv. niet naar een droogdok moesten voor herstelwerkzaamheden.
Terwijl de maritieme technologie in Antwerpen zélf hopeloos verloren ging en ook de scheepsbouw verdween groeide Hydrex steeds verder uit. “In die mate dat we vandaag voor 99% voor buitenlandse opdrachtgevers werken en we daarom als Hydrex ook beter bekend zijn in zegmaar Japan en Panama dan in Antwerpen.”
De internationale scheepvaart zelf heeft het vandaag zeker ook niet makkelijk. De transportprijzen liggen zwaar onder druk, er is een latent overaanbod aan schepen waardoor het niet langer evident is om schepen te laten herstellen. Een schip met technische problemen wordt snel vervangen door een boot die tijdelijk aan de ketting ligt. “Ook wij hebben dus de gevolgen van de crisis onderkend”, zegt Boudewijn Van Rompay nog. “Wij hebben echter snel gereageerd en onze activiteiten voor een stuk geheroriënteerd. In afwachting van een herstel van de markt verzorgt Hydrex vandaag even goed onderhoudswerken aan kaaien, sluizen of tunnels.” In die mate dat de groep effectief nog met een vol orderboek werkt. Hydrex runt zes ondernemingen in het buitenland.
“De snelheid waarmee onze activiteiten naar het buitenland geherlocaliseerd werden mag zeker betreurenswaardig heten”, zegt Boudewijn Van Rmpay nog. “België doet alvast biezonder weinig om zijn bedrijven in eigen land te houden. Het gaat hier veelal niet meer. Ook Hydrex moet dan ondervinden. Maar we zullen het er zeker niet bij laten. Wij proberen te anticiperen en onze activiteiten in het buitenland stevig te onderbouwen. Door nog andere markten aan te boren en onze technologie nog te verbeteren.”
Hydrex stelt in Antwerpen zo’n 40 mensen te werk. Op de payrol van de groep staan 70 werknemers.