Hotel Dumont is een pand met een lange geschiedenis. Het neogotische herenhuis werd opgetrokken in 1878 op vraag van geoloog en mijnbouwkundige André Dumont. Vijf jaar later werd het ontwerp van ingenieur-architect Joris Helleputte afgerond. Sinds maart 2019 pronkt Hotel Dumont op de lijst van bouwkundig erfgoed.
In 2021 werd begonnen aan de renovatie van het vervallen gebouw. Na afloop zouden Literatuur Vlaanderen (instelling die Vlaamse subsidies verdeelt in de literatuurwereld, red.) en Iedereen Leest (organisatie rond leesbevordering, red.) er hun gezamenlijke thuisbasis van maken.
Dat nieuwe onderdak werd zaterdag officieel geopend. “Donderdag kwamen Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon en Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud langs. Vrijdag kregen we mensen uit de literatuursector over de vloer en zaterdag gingen de deuren open voor het brede publiek”, vertelt Els Aerts, communicatiecoördinatrice van Literatuur Vlaanderen. “Iedereen die van boeken houdt, mocht een kijkje komen nemen.”
Een unieke kans, zo blijkt. “We zijn geen openbare bibliotheek”, duidt Aerts. “Hotel Dumont bestaat uit twee delen. Enerzijds zijn er onze kantoren in het gerenoveerde gebouw. Anderzijds is er het spiksplinternieuwe paviljoen in de binnentuin. Die bijzondere plek stellen we vandaag voor één keer open voor het brede publiek.”
Na de feestelijke opening zal die ruimte immers semi-toegankelijk zijn. “Het paviljoen dient vooral mensen uit de sector: onderzoekers, maar net zo goed auteurs die er hun boek willen voorstellen of een workshop willen organiseren”, legt Aerts uit. “Het is een prachtig glazen gebouw met boekenrekken rondom rond.”
Om de opening nog meer te kleuren viel er zaterdagnamiddag heel wat te beleven in het gebouw. “Er was een boekenverkoop, een boekendokter die advies op maat gaf aan lezers op zoek naar goede literatuur, een voorleesmoment voor kinderen en nog veel meer.”
Na het feestelijke openingsweekend gaan Literatuur Vlaanderen en Iedereen Leest samen aan de slag onder één dak. “We werkten al nauw samen. Een gemeenschappelijke thuisbasis zal die samenwerking alleen maar bevorderen”, oordeelt Aerts.
De zoektocht naar een nieuwe thuis verliep nochtans niet al te vlot, zo blijkt. “De verhuis stond al lang op de planning, maar de zoektocht naar een geschikte locatie verliep niet van een leien dakje. De Vlaamse regering en de stad Antwerpen investeerden in Hotel Dumont en toverden het om tot het mooie gebouw dat we nu tot 2053 in erfpacht hebben. We zitten hier goed en kijken uit naar de komende tijd”, besluit Aerts.