Bistro Natuurlijk! Foto: JAA

Horecazaak met mooiste terras van Schoten heeft nieuwe uitbater: bierarchitect Paul serveert alleen bio in Vordenstein

Liza, Trinkel, Bessy, maar ook Single, Saison en natuurlijk de bekroonde Zwarte Madam. Deze en meer biobieren smaken voortaan nog beter op het terras met het mooiste uitzicht van Schoten en omstreken: dat van de oranjerie van park Vordenstein. Architect op rust en gepassioneerd brouwer Paul Warmenbol en zijn levenspartner Sonia Jansen hebben hun intrek genomen in het als monument beschermde gebouw. Ze baten er zes maanden bistro Natuurlijk! uit.

Na zeven jaar uitbating, vertrokken Anita Luyckx, Patrick Baetens en hun dochter begin dit jaar vertrokken uit de oranjerie en hun lunchroom Steffie. Met slaande deuren want de relatie met huisbaas Agentschap Natuur en Bos was verzuurd geraakt. Het prachtige gebouw met uitzicht op een even idyllische als gevarieerde tuin stond sindsdien leeg.

De Vlaamse overheid heeft de ambitie om haar mooie, maar voorlopig niet zo energie-efficiënte monument te renoveren, maar alvorens hiervoor geld gevonden wordt, zocht en vond ze via partner Natuurinvest een nieuwe, tijdelijke uitbater.

Dat is Paul Warmenbol geworden, een naar Aartselaar uitgeweken Schotenaar, die niet om een avontuur verlegen zit, zelfs niet op 69-jarige leeftijd. “Ik ben altijd architect geweest met een bewuste voorkeur voor organisch bouwen. Mijn bekendste projecten zijn de sociale wijk Vlabo in Essen en de grote productiehal van Ecover in Malle”, vertelt de man die altijd de rust weet te bewaren.

“Toen ik jaren geleden de opdracht kreeg om letterlijk weer leven te brengen in de oude mouterij-brouwerij Feys-Callewaert in Beveren aan de IJzer (Westhoek), is mijn passie voor biologisch brouwen ontstaan. Ik brouw nu al enkele jaren zelf aan de Milagrohoeve in Aartselaar, waar ik ook m’n eigen hop teel.”

 

Puur biologisch

Van het een kwam het ander en Paul werd in 2014 bierarchitect met één helder principe. “Alle ingrediënten die ik gebruik in het brouwproces zijn afkomstig van biologische teelt. Ik ben begonnen met de Liza tripel. Intussen staan er hier negen soorten op het schap. Variërend van echte zomerse dorstlessers als Panem of Saison tot de donkere amberkleurige Bierbok waarin je zelfs wat chocolade smaakt en natuurlijk mijn Zwarte Madam. Dat is een donkere stout van 9,3%. Ik heb er onlangs nog een zilveren medaille mee behaald op een biowedstrijd in Frankrijk.”

Paul verkocht zijn bieren al langer online en op de Buurderij-markten in de regio. Dat hij op rijpere leeftijd alsnog café-uitbater zou worden, had hij zelf enkele maanden geleden niet durven denken. Maar zijn partner Sonia Jansen uit Schoten heeft hem mee de sprong doen wagen. De naam Natuurlijk! Legt de link met de prachtige natuur die de oranjerie omringt en met de klemtoon die de uitbaters leggen op biologische voeding.

 

 

Het Natuurhuis en Umami

“En we krijgen hulp uit allerlei hoeken van andere geëngageerde mensen”, stelt Paul vast. “Zo serveren we het lekkere bio-ijs van Naomi Dhont uit Lievegem. Komen de mensen van het Natuurhuis in Merksem geregeld soep leveren. Dat doet ook Kristel Hectors. Koen Van de Mieroop van het Hofse Veld in ’s-Gravenwezel levert biogroenten en Katrijn Van Renterghem van Tuinen Umami passeert geregeld voor ecologisch geïnspireerde workshops en kinderanimatie, samen met onder meer Schotenaar Yves Helsen van Studijo BOS. Nu en dan hoop ik hier ook een foodtruck te kunnen laten parkeren.”

Of ze de drukte, die bij goed weer soms kan heersen op het prachtige terras en in de grote binnenruimte van de oranjerie, wel de baas zullen kunnen? “We gaan zelf achter de toog staan ja, maar krijgen hulp van onze coöperanten en mensen die zich spontaan aanbieden”, maakt Paul zich geen te grote zorgen.

“Ook onze bistro, waarbij de nadruk eerder op drinken dan op eten ligt, moet organisch groeien. We zien wel waar we uitkomen. We mogen voorlopig al zes maanden blijven en wie weet nog wat langer. Het onthaal door de arbeiders en vrijwilligers van het Agentschap Natuur en Bos verliep alleszins erg hartelijk en ook met onze bekende buurman Wim Maes (Cook and Herb), bij chef-koks overal te lande bekend om zijn kruiden, klikt het.”

 

In De Goesting

En hoe zou het intussen met Anita Luyckx, Patrick Baetens en hun dochter Steffie zijn? Hun foodtruck-avontuur werd een flop, maar ze openen uitgerekend rond deze tijd een nieuwe horecazaak in de Sint-Andrieswijk in hartje Antwerpen. Je vindt hun restaurantje In de goesting in de Prekersstraat 40.

Bistro Natuurlijk!, oranjerie van Park Vordenstein, ter hoogte Kopstraat 10 in Schoten. De oranjerie is open woensdag tot en met zondag van 10 tot 18u.