Vets heeft mooie woorden over voor The Jane: “Vanaf de allereerste dag als student werd The Jane zoveel meer dan een restaurant voor mij. Het was een thuis, een familie en de plek waar ik een doel in mijn leven vond. Hier heb ik echt geleerd wat Horeca met grote ‘H’ betekent”, zegt hij op sociale media.
Lees ook: Jean-Trésor Vets van The Jane is sommelier van het jaar provincie Antwerpen
De 29-jarige sommelier heeft er zijn laatste dag al opzitten. In een reactie verklaart hij zijn keuze. “Ik ben nu 29, ik heb letterlijk een derde van mijn leven in deze zaak gewerkt. Ik ben op een leeftijd gekomen waar ik ook andere dingen wil ontdekken. Dat gaat dan over een sociaal leven uitbouwen en dergelijke.”
“Ik ben iemand die altijd geleefd heeft voor zijn job. Ik heb daar geen moment spijt van en ik vind daar ook niets fout mee. Het was soms erg intensief. Maar ik zoek nu wel meer naar een balans. Vandaar de keuze om dit verhaal te laten stoppen”, zegt hij.
Niets met wijn
Trésor Vets is een echte self-made man. In 1998 vluchtte hij samen met zijn moeder als jongen van 3 weg uit Rwanda voor de burgeroorlog en kwam hij terecht in Borgerhout. Voor hij aan de top van de Belgische wijnwereld stond, had de jonge Trésor helemaal niets met wijn. Hij begon 9,5 jaar geleden in The Jane zelfs als glazenwasser.
Maar in sneltempo kreeg hij de microbe van de gastronomie in het algemeen en de wijnwereld in het bijzonder te pakken. Hij volgde verschillende opleidingen, werd onder de vleugels genomen van topsommelier Gianluca di Taranto en volgde hem een paar jaar geleden op als hoofdsommelier. Hij werd ook betrokken bij het management van het restaurant.
“The Jane is voor mij een geweldige leerschool geweest. Niet enkel als professional, maar ook als persoon. Ik ben er als jonge gast op mijn negentiende binnengestapt in een megagrote zaak en heb er de kans gehad om er heel veel te leren en te doen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Mijn tijd hier was een topperiode, de beste periode in mijn leven tot nu toe.”
The World’s 50 Best
Als persoonlijke hoogtepunt noemt Vets de komst van The World’s 50 Best naar Antwerpen in 2021. “Dat was een prachtig evenement voor onze stad. We zijn een jaar later ook uitgeroepen tot nummer 23 van de wereld. Dat was een bekroning voor onze chef Nick Bril en het hele team. We hadden er zo hard voor gewerkt en dus deed dat enorm deugd.”
“Waarschijnlijk zal ik nog als sommelier aan de slag gaan in een andere zaak, al is dat nog niet beklonken. Daarnaast wil ik als zelfstandige ook graag iets uitbouwen om wijn op een nog toegankelijkere manier over te brengen naar een groot publiek. Zeker ook naar jonge mensen”
Trésor Vets
“Maar goed, aan alles komt ooit een eind, voor mij was het moment nu gekomen om een nieuwe weg in te slaan. Waarschijnlijk zal ik nog als sommelier aan de slag gaan in een andere zaak, al is dat nog niet beklonken. Daarnaast wil ik als zelfstandige ook graag iets uitbouwen om wijn op een nog toegankelijkere manier over te brengen naar een groot publiek. Zeker ook naar jonge mensen. Er staat dus een eigen onderneming op de planning.”