Ook in de betoncentrales van Kieldrecht en Merksem wordt de geplande fusie tussen de cementbedrijven Holcim en Lafarge met heel wat belangstelling gevolgd. Indien de operatie goedgekeurd wordt zal de nieuw opgezette groep Lafarge-Holcim uitgroeien tot een van de grootste cementconcerns van de wereld met een toonaangevende positie op de markt van cement, granulaten en stortklaar beton.
De verleden week aangekondigde fusie lijkt op het eerste zicht een fusie van gelijken. Toch is duidelijk dat Holcim het voortouw neemt in de deal. Het feit dat de hoofdzetel van de nieuwe groep in Zwitserland komt is een duidelijk signaal in dit opzicht.
Holcim is sterk aanwezig in België. Met meer dan 30 vestigingen zoals betoncentrales, cementfabrieken en steengroeven is het een sterk uitgebouwde groep die een onuitwisbare aanwezigheid heeft op de bouwmarkt. De onderneming stelt hier 1000 mensen tewerk. Lafarge daarentegen is industrieel nauwelijks aanwezig. De positie van Lafarge is veeleer verbonden met die van de holding Groep Brussel Lambert (GBL) die een participatie had van 21% in de Franse groep. In de opgezette deal zal de invloed van de holding van Albert Frère verwateren tot pakweg 10%.
Lafarge Holcim zal straks tekenen voor een omzet van 31 miljard euro. Om de goedkeuring van de Europese concurrentie-autoriteiten te krijgen zal de onderneming wél nog een aantal participaties moeten afstoten. De strategie van de nieuwe entiteit is gebouwd op geplande kostenbesparingen.
De fusie zou evenwel geen gevolgen hebben voor de tewerkstelling in België. De werkzekerheid voor de 1000 werknemers zou gegarandeerd blijven.