afval Themabeeld.

Hoeveelheid restafval in Vlaamse bedrijven daalt veel te traag

De hoeveelheid restafval die Vlaamse bedrijven produceren zit in dalende lijn, maar de afname gaat veel trager dan vooropgesteld. Dat zegt de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM donderdag. Zij roept bedrijven op om beter te sorteren, zodat er minder recycleerbare materialen bij het restafval belanden.

De Vlaamse bedrijven produceerden in 2022 ruim 903.000 ton restafval. Gecorrigeerd naar tewerkstelling, om vergelijkingen met het referentiejaar 2013 mogelijk te maken, gaat het om 809.000 ton. Dat is 2,8 procent minder dan in 2013, terwijl een daling met 15 procent was vooropgesteld. Tegen 2030 moet het bedrijfsrestafval zelfs met 30 procent afnemen.

“De daling in bedrijfsaval is hoopgevend, maar onvoldoende”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in een persbericht. “Ik reken erop dat de maatregelen die we vanuit Vlaanderen in 2022 en 2023 genomen hebben, hun effect niet zullen missen en dat we het resultaat de komende jaren zullen zien. Maar onze bedrijven zullen wel duidelijk een versnelling hoger moeten schakelen.”

Een van de recente maatregelen is dat de heffing op het verbranden van restafval werd verhoogd van 13 naar 25 euro per ton. Handhavers van OVAM voerden in 2022 en 2023 ook bijna 1.300 controles uit. Bij de helft ervan werden sorteerfouten vastgesteld. Boetes bedroegen gemiddend 2.714 euro, aldus de afvalstoffenmaatschappij.

OVAM herlanceert in december een campagne om bedrijven aan te moedigen om werknemers de kans te geven om correct te sorteren. Want “het restafval in bedrijven bevat gemiddeld nog 50 procent aan materialen die gevaloriseerd hadden kunnen worden als ze aan de bron waren gesorteerd”, zo staat op de website www.iksorteerinmijnbedrijf.be. Die website geeft ook aan welke premies bedrijven kunnen krijgen voor het sorteren van afval.

Eerder dit jaar bleek dat de doelstelling voor huishoudelijk restafval wel behaald werd, met 128 kilogram per inwoner in 2022 (tegenover een doelstelling van 138 kilogram).

In Vlaanderen moeten 24 fracties apart worden gesorteerd. Dat gaat van glas, papier en karton, pmd en groenafval, over metaal, hout, textiel en matrassen, tot banden, afgedankte voertuigen, batterijen en asbestcementhoudende afvalstoffen.