Spryg Real Estate Academy organiseerde donderdag 23 februari in Antwerpen haar elfde ontmoetingsdag en conferentie voor vragers en aanbieders van winkellocaties in België.
Koen Kennis, Antwerps Schepen van middenstand, mobiliteit en toerisme, mocht als eerste spreker de spits afbijten en gunde het aanwezige vastgoed publiek een blik op de retail visie van Stad Antwerpen.
“Antwerpen is een goede locatie om over dit thema te spreken. Retail is een motor voor de economie van Antwerpen. Daarom wil het stadsbestuur optimale omstandigheden creëren”, begon Koen Kennis.
De stad verandert continu, winkelgebieden evolueren, en dat heeft een andere sfeer en dynamiek tot gevolg. Er moet ruimte zijn voor experimentele dingen, popups, tijdelijke locaties, enz. “Het beleid wil inzetten op gratis coaching trajecten voor startende retail ondernemers, begeleiding van potentiële investeerders en matching van aanbieders en pandenzoekers, herbestemming van panden en het proactief aantrekken van winkels en winkelconcepten”, ging de schepen verder.
Antwerpen investeert in winkelgebieden zoals de Herentalsebaan die wordt heraangelegd. Kort roterend parkeren voor auto’s en een goede bewegwijzering naar parkings in centrumwinkelgebieden én in winkelkerngebieden zoals Ekeren, Deurne-Noord en Hoboken, moeten het winkelen aangenamer maken.
Antwerpen zet ook in op de publieke ruimte en slimme mobiliteit om de stad leefbaar en bereikbaar te maken. Denken we maar aan de Noorderlijn, Park Spoor Noord, de fietsostrades in samenwerking met de provincie Antwerpen, fietsparkings, het stimuleren van fietsabonnementen, de wachttijd die op verkeerslichten wordt getoond en tal van andere initiatieven die de verkeersinfrastructuur slimmer maken.
De stad stelt premies voor renovatie van handelspanden ter beschikking. Als er wegenwerken zijn, geldt een verhoogde premie. Antwerpen maakt ook werk van een transparanter, rechtvaardiger fiscaliteit. De forfaitaire toeristenbelasting is omgevormd tot een city taks: uitbaters van toeristische logies betalen sinds 1 januari 2014 een belasting per persoon en per nacht.
Horecazaken zonder andere activiteiten krijgen sinds 2015 nog slechts één aangifteformulier en één aanslagbiljet. Vanaf aanslagjaar 2017 betalen horecazaken die maximum 50m² groot zijn niet meer voor het vestigingsgedeelte van de horecabelasting.
Conclusie: Antwerpen is een goede plek om te investeren in commercieel vastgoed.