Vorige week heeft Kasi Danai samen met de uitbaters van andere sushizaken zoals Moshi Sushi en Kazuki Sushi, op het industrieterrein in Kielsbroek in Antwerpen de groothandelszaak Greensea Food geopend. Greensea Food levert verse vis zoals zalm en tonijn aan Aziatische restaurants en winkels in België, waaronder aan zijn eigen keten Sushi King.

Kasi heeft samen met enkele collega’s in 2020 op Kielsbroek ook de groothandelszaak Food Asia opgericht, waarmee hij Aziatische sauzen, rijst, diepvriesvis en andere producten aan Aziatische eetgelegenheden en winkels levert. In de twee groothandelszaken samen werken meer dan twintig mensen. Met Sushi King stelt Kasi meer dan vijftig mensen met een vast contract te werk.
Sushi King
“Door de groothandelszaken heb ik meer controle over de ingrediënten die we in Sushi King kunnen aanbieden”, zegt Kasi. “De kwaliteit is nu hoger en we zijn voortaan ook zekerder dat de producten op tijd aankomen. We bestellen bijna alles in Japan en China. De rijst komt dan weer uit Californië. Het eten wordt via de havens van Rotterdam of Antwerpen tot bij ons gebracht.”
“De kwaliteit is nu hoger en we zijn voortaan ook zekerder dat de producten op tijd aankomen.”
Kasi Danai
Nu Kasi de volledige aanvoer voor het eten van zijn negen Sushi King-restaurants in eigen handen heeft, kan hij zijn aandacht weer volledig richten op de uitbreiding van de keten. “In 2010 hebben we onze eerste vestiging geopend in Wijnegem”, zegt Kasi. “Vandaag hebben we negen restaurants, waarvan de meesten in de provincie Antwerpen. Dit jaar komt er nog één bij in Limburg en we willen ook nog een vestiging in de buurt van Gent openen.”

Kasi komt uit Nepal. Hij is nu twintig jaar in België, en spreekt goed Nederlands. “Ik ben in 2004 naar Nederland gegaan en ben het jaar erna in België terechtgekomen. In Nepal was er geen echte toekomst voor jonge mensen. Er is veel armoede en er was toen een burgeroorlog aan de gang”, zegt Kasi. “Ik werkte in Nepal voor een vrijwilligersorganisatie die jassen en schoenen uitleende aan sherpa’s, dus de mensen die toeristen helpen met het bergbeklimmen. In die organisatie werkten veel Nederlanders. Dankzij hen ben ik in Nederland terechtgekomen. Ik heb daar een jaar hotelmanagement gestudeerd. Een jaar later heb ik Antwerpen bezocht en zag ik dat er veel mogelijkheden waren om in de horeca te werken.”
Samen met schoonfamilie
In 2010 opende Kasi, samen met onder meer zijn latere schoonvader die ook uit Nepal komt, zijn eerste vestiging van Sushi King in Wijnegem. “Er waren toen amper sushizaken in de Antwerpse regio, maar we zagen wel een markt in Japanse gerechten met rauwe vis”, zegt Kasi. “In de eerste maanden hadden we het echt moeilijk. We haalden soms maar 30 à 40 euro omzet per dag. Om rond te komen, moest ik van 6 tot 14 uur in een restaurant van iemand anders gaan werken, om daarna nog bij te springen in Sushi King.”
“Toen we in 2010 begonnen, was Japanse vis nog iets heel exotisch. Sindsdien is sushi alleen maar populairder geworden.”
Kasi Danai
“Maar na enkele maanden keerde het tij”, zegt Kasi. “We hadden veel reclame gemaakt en staken flyers in brievenbussen in de buurt. Na een tijd kwam er een sportclub met dertig mensen eten. Dat heeft veel positieve mond-tot-mondreclame opgeleverd. En zo zijn de zaken steeds beter beginnen gaan.”
Intussen is Sushi King uitgegroeid tot een keten van negen restaurants. “We zijn een echte familiezaak geworden”, zegt Kasi. “Mijn vrouw en mijn schoonzus doen de boekhouding. Mijn schoonbroer is chef-kok en mijn schoonvader is mede-eigenaar en stuurt alles mee aan. Toen we in 2010 begonnen, was Japanse vis nog iets heel exotisch. Sindsdien is sushi alleen maar populairder geworden, en zijn we dus snel kunnen uitbreiden.”

Waarom richten Kasi en zijn familie zich op de Japanse, en niet op de Nepalese keuken? “Omdat de Nepalese keuken minder toegankelijk is”, zegt Kasi. “Dat eten kan nogal pittig zijn. De markt is er in België wellicht nog niet groot genoeg voor. Japans eten wordt daarentegen wel steeds populairder. We leveren met Sushi King bijvoorbeeld ook aan bedrijfsrestaurants.”
Niet meer op de Groenplaats
Sushi King heeft dus negen vestigingen, maar geen enkele daarvan bevindt zich in een grote stad. “Dat heeft te maken met de bereikbaarheid van stadscentra”, zegt Kasi. “We hebben een tijdje een restaurant gehad op de Groenplaats in Antwerpen, maar tijdens de coronacrisis hebben we dat moeten sluiten. Sindsdien zijn we er niet meer teruggekomen, omdat het niet makkelijk is om een zaak in het centrum van een grote stad te beleveren. Er zijn veel files en zo geraken we veel tijd kwijt.”
Gaat Kasi ooit nog terug naar Nepal? “Niet om te wonen, ons leven is hier veel beter”, zegt hij. “Ook voor onze twee kinderen is het beter om in België op te groeien en we hebben hier natuurlijk een zaak te leiden. Ik ga wel nog één keer om de twee jaar naar Nepal om er mijn ouders te bezoeken. In Nepal is het weer wel veel beter dan hier.”