Frituur Tina

Het succes van Frituur Tina, waar vegetariërs en veganisten verwend worden: “Een frituur is ideaal om mensen vegan te leren eten”

In restaurants hebben vegetarische en vegan gerechten al langer een vaste stek op de menukaart. In frituren is het nog vaak zoeken naar een plantaardige snack die dan ook nog lekker is. Frituur Tina in Borgerhout wil op dat vlak voor een trendbreuk zorgen. Eveline (34) en Dieter (33) streven naar een ‘verwenfrituur’ voor vegetariërs en veganisten, waar vleeseters ook steeds welkom zijn.

Een frituur vinden met een degelijk aanbod plantaardige snacks is best een uitdaging. Meestal is het beperkt tot een kaaskroket en een vegetarische curryworst ‘omdat je het in huis moet hebben voor een verdwaalde vegetariër’. Maar klopt ons gevoel? Volgens Bernard Lefevre van Navefri, het Nationaal Verbond van Frituristen, leveren frituuruitbaters wel inspanningen om plantaardige producten aan te bieden. “Er is een stijgende tendens, maar gemiddeld blijft het aanbod wel beperkt tot 20 procent van de snacks”, legt hij uit.

50 procent van de snacks bij frituur Tina is veggie of vegan. Foto: Michel Van der Auwera

Eveline en Dieter. Foto: Michel Van der Auwera

Frituur Tina aan het Krugerplein in Borgerhout beantwoordt niet aan dat gemiddelde: bij hen is de helft van de snacks vegetarisch of vegan. Een bewuste keuze. Zaakvoerder Eveline Dyckmans is al meer dan 10 jaar vegetariër en bleef in veel frituren letterlijk op haar honger zitten. Samen met haar partner Dieter Geudens besloot ze om dat gat in de markt te vullen. Al vanaf de opening, nu twee jaar geleden, is de zaak een schot in de roos. Het is een sociale ontmoetingsplek in een gemengde buurt. Zo komen ook moslims vaak een vegan snack kopen omdat die in de meeste gevallen ook halal zijn.

Blind proeven

Eveline en Dieter gingen niet over één nacht ijs. “We hebben proeverijen georganiseerd voor vrienden en daarbij honderden snacks op tafel gezet om tot een selectie te komen, puur op basis van smaak. Het moet gewoon lekker zijn”, verduidelijkt Dieter. Net zoals bij de klassieke snacks is er een groot verschil tussen de producten van verschillende leveranciers. “De opmerking dat een veggie curryworst naar karton smaakt, is soms terecht. Maar de onze is heerlijk.”

Vaste klant Steffi Peetermans van buurtcafé Bar Leon is het volmondig eens. Die veggie curryworst ‘speciaal’ met curryketchup is haar favoriet. Het vegetarische aanbod van snacks maakt ongeveer 50 procent uit van de menukaart. Er zijn ook vegan burgers, drie verschillende soorten kaaskroketten en vegetarische bitterballen.

Steffi met haar favoriet: een veggie curryworst . Foto: Michel Van der Auwera

Vegan stoofvlees

Het vegan stoofvlees is wellicht het populairste bijgerecht bij de frietjes. Dat is huisbereid op Vlaamse wijze met bier en mosterd, ‘vegan kip’ van De Vegetarische Slager, champignons en enkele geheime ingrediënten. Hier komen klanten van heinde en ver voor. Jantien Debyser is sinds 6 jaar veganist en kiest elke keer steevast voor frietjes met vegan stoverij. Het was als kind haar lievelingskost. “Ik heb heel lang moeten zoeken om zo’n lekker plantaardig stoofvlees te vinden, zo sappig en een kruidige smaak, heerlijk om daar je laatste frietjes nog in te soppen”.

Friet met vegan stoofvlees voor Jantien. Foto: Michel Van der Auwera

Jeroen Hannes woont in Deurne-Zuid en springt regelmatig op de fiets om frietjes bij frituur Tina te halen. “Ik ben nu bijna 5 jaar vegetariër, eet megagraag frieten en kan geen frituur missen. Frituur Tina was dan ook een ontdekking. Het stoofvlees is hier super, maar mijn absolute favoriet is de twijfelaar veggie”. Dat is een stokje met daarop een veggie curryworst, veggie kipcorn, chili cheese nugget, vegetarische kip en een bitterbal.

Jeroen Hannes verkiest een twijfelaar veggie. Foto: Michel Van der Auwera

Olie

“De olie die gebruikt wordt is uiteraard plantaardig, anders heeft het absoluut geen zin om vegetarische snacks te verkopen. Die olie bestaat niet uit 100 procent palmvet, want de impact daarvan op het milieu is te belastend. 90 procent is zonnebloem- en raapzaadolie, aangevuld met palmolie. Dankzij die combinatie blijven de frietjes niet op de maag liggen.”

Een puntzak frietjes. Foto: Michel Van der Auwera

Beste frituur van Antwerpen

Frituur Tina werd in december door het Nieuwsblad uitgeroepen tot beste frituur van Antwerpen. Voor Eveline en Dieter een hele eer, maar ze dromen van de titel ‘beste frituur van Vlaanderen’. Hun ambitie is om het veggie- en veganverhaal voort uit te dragen. “Omdat een frituur zo laagdrempelig is, kunnen we mensen inspireren om vegetarisch of veganistisch te eten”, besluit Eveline.