Supermarkt en koffiebranderij Jespers was tot 2019 een begrip in de Antwerpse wijk Sint-Andries en daarbuiten. De zaak die Joseph Jespers in 1920 startte, wordt nu verdergezet door zijn achterkleindochter An Liekens (41) en haar man Kurt De Bilde (49).
De nonkel van An Liekens, Jo Jespers (64), leerde de knepen van het vak van zijn vader Joseph. “In 1975 kreeg ik als het ware mijn vuurdoop. Mijn vader vertrok op vakantie voor enkele weken, maar er moest natuurlijk koffie worden gebrand. Hij zei me dat hij het volste vertrouwen had in mij. Dat klinkt natuurlijk mooi uit de mond van je vader, maar geloof me, toen ik mijn eerste trommel moest branden, sprong mijn hart bijna uit mijn lijf. Maar het lukte”, legt Jo Jespers uit. Ondertussen houdt hij met argusogen de computer in het oog die het brandproces stuurt.
In tegenstelling tot vroeger toen alles nog manueel verliep, staat naast de Duitse brander nu ook de aangesloten computer centraal. “We gaan het koffiebranden op punt stellen en dat is manueel werk. Ervaring speelt uiteraard mee en ook de kennis van de ongebrande koffie is belangrijk. Wanneer alles op punt staat, slaan we het eindproces op in de computer. Zo leveren we steeds per koffiesoort de beste kwaliteit”, verzekert Jo Jespers.
Kurt De Bilde volgde al een opleiding tot koffiebrander, maar het is Jo Jespers die hem de verfijnde knepen van het vak leert. “Die computer is natuurlijk een verbetering. Maar wanneer je een nieuw lot koffie koopt van dezelfde soort, moet je toch controleren en bijsturen om dezelfde branding te krijgen.”
Moekes blend
Branden is een ding, een eigen mengeling of blend maken een ander. Kurt De Bilde: “Wanneer klanten niet meteen hun weg vinden in het ruime assortiment, raden we onze Moeke blend aan. In de winkel in Antwerpen noemde iedereen de mama van An ‘moeke’. Zij maakte een eigen blend bestaande uit drie koffiesoorten. Dat is nu nog onze huisblend”, aldus Kurt De Bilde.
Ondertussen houden Jo en Kurt de temperatuur van de koffiebrander goed in het oog. Belangrijk, want branden op de juiste temperatuur en net lang genoeg is vakmanschap. De gassen die vrijkomen bij het branden, worden in een speciale installatie geneutraliseerd. De afkoelwarmte wordt naar buiten geleid. Elke zaterdag wordt er gebrand en kunnen klanten het proces live volgen. Je kan op straat al van ver ruiken wanneer Jo en Kurt aan het werk zijn. Het aroma van de koffie neemt passanten bij de neus en leidt hen naar de enige koffiebranderij in Kapellen.
Info: www.jesperskoffie.be