Bijna vier jaar geleden kondigden Gert en Joachim de sluiting aan van hun driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem. Het duo wilde ruimte creëren voor nieuwe ideeën en zaken. En dat deden ze ook. In 2019 opende de Hertog Jan restaurant Grouar Bulot, dat met chef Pieter Lefevere en gastheer Maxime Depreitere focust op een klassieke keuken. In 2021 werd Bar Bulot door Gault Millau verkozen tot ‘Brasserie van het jaar’ en bekroond met 1* in de Michelingids. In het segment van de fast-casual restaurants lanceerden Gert en Joachim dit jaar ook Babu, samen met kok Jef Poppe.
Gert en Joachim denken hun niveau nog te kunnen overstijgen en hebben een bijzondere plaats gevonden waar ze nog eens het beste van zichzelf kunnen geven. Bij Hertog Jan at Botanic ontvangen Gert en Joachim telkens twee weken per maand in hoogsteigen persoon hun gasten. Het wordt een intieme zaak met 22 couverts in het historische kader van Botanic Sanctuary Antwerp, op de voormalige Elzenveld-site midden in de stad. Met de heropleving van Hertog Jan in Antwerpen zullen ze de sfeer van weleer herscheppen in een nieuw en intiem kader met een eigen serre, bijenkorven en kruidentuin.
Trouwe bondgenoten
Naast Gert en Joachim bestaat het team van Hertog Jan at Botanic uit enkele Hertog Jan oudgedienden. Jef Poppe is al tien jaar de rechterhand van Gert. Jef vergezelt Gert op al zijn culinaire reizen en had samen met Pieter Lefevere de dagelijkse leiding over de keuken bij Hertog Jan in Zedelgem. Ook Giel Vanparys zien we terug in de keuken van Hertog Jan at Botanic. Pieter Fraeyman vervoegt eveneens opnieuw het team en wordt sommelier en restaurantmanager. Hij was eerder al aan de slag als sommelier in de beginjaren van Hertog Jan.
Het Hertog Jan team werkt volgens het Japanse principe Omakase. Het is een manier van dineren waarbij de gast zich volledig overgeeft aan de kunsten van de chef. Bij het samenstellen van het menu houdt Gert rekening met de seizoenen, de aanvoer en de logische opbouw van het menu waardoor dit een totaalbeleving wordt.