Jan Van Gijsel, zijn vrouw Liese Vael en Jans broer Carlos runnen Keurslager Van Gijsel in Edegem sinds een vijftiental jaar. Ze zijn de tweede generatie beenhouwers die de familiezaak doorlopend hebben doen groeien.
“Het waren mijn ouders Hennie en Gerda die in 1974 in Edegem terechtkwamen om de slagerij op te starten. Bijna hadden ze een pand op het Gemeenteplein, maar het werd uiteindelijk de huidige locatie in de Hazeschransstraat waar tot 1974 een kleine superette was”, doet Jan het verhaal van zijn ouders.
Vader Hennie is afkomstig uit het Oost-Vlaamse Kieldrecht. “Daar hadden zijn ouders een boerderij. Mijn vader moest nog alles leren over het vak van slager. Dit deed hij in Anderlecht en bij De Bie in Berchem.”
De afkomst speelt tot op vandaag een belangrijke rol in het aanbod van de slagerij. “Sinds 1974 halen wij het rundvlees van bij een nonkel en een neef van mijn vader in Kieldrecht. Zij hebben een rundveebedrijf en volgen de runderen nauwgezet op. Iedere week gaat mijn vader ernaartoe om de runderen voor onze zaak en voor onze leveringen aan restaurants te selecteren.”
Hennie en Gerda maakten van de superette een beenhouwerij en begonnen met het maken van de naam Van Gijsel in de regio. Hun zonen Carlos (47) en Jan (41) werden eveneens slager. Sinds 2008 leidt deze tweede generatie de slagerij.
“Zowel Carlos als ik werden door mijn vader nooit verplicht om slager te worden. Maar we groeiden hier op en na ons humaniora gingen we de opleiding volgen”
Jan Van Gijsel
“Zowel Carlos als ik werden door mijn vader nooit verplicht om slager te worden. Maar we groeiden hier op en na ons humaniora gingen we de opleiding volgen. Carlos deed dit bij PIVA en ik ging avondlessen volgen. Op mijn achttiende begon ik bij mijn vader met een stagecontract.”
In 1993 volgde een eerste verbouwingen en in 2011 werd de zaak nog eens stevig uitgebreid. “Het pand van Fortis achter de hoek hebben we erbij genomen zodat we ons atelier en de winkel konden uitbreiden. Ook het aanbod werd ruimer met kazen, wijn, groenten, fruit, verse maaltijden, brood, patisserie en een traiteur.”
Ondertussen huwde Jan met Liese die mee in het familiebedrijf stapte. “Voor mij is dat moment met de klant het mooiste. Klantvriendelijk is een kleine moeite maar heel belangrijk. De mensen persoonlijk ontvangen en helpen, daar staan wij voor garant”, vult Liese aan.
“Klantvriendelijk is een kleine moeite maar heel belangrijk. De mensen persoonlijk ontvangen en helpen, daar staan wij voor garant”
Liese Vael
Voor de vijftigste verjaardag hebben Jan, Liese en Carlos een eigen Italiaanse olijfolie laten maken, net als een gin. Maar het vieren van de verjaardag begint op maandag 9 september en loopt door tot en met zaterdag 5 oktober, de Dag van de Klant.
“In alle brievenbussen van Edegem steken we een folder met bonnen want iedere dag, buiten onze sluitingsdagen, geven we iets gratis weg. Dit gaat van twee hamburgers tot een halve kilo gehakt. Per aankoop van 5 euro verdienen de klanten ook een stempel voor hun spaarkaart. Als deze vol is, ontvangen ze een gepersonaliseerde handdoek. Alle volle kaarten gaan nog eens in de trommel zodat Marc Fransen op 5 oktober met zijn onschuldige hand een e-bike ter waarde van 4.729 euro kan verloten”, overloopt Jan de festiviteiten.