Havenhuis_(c) David Pintens

Havens van Antwerpen en Zeebrugge onderzoeken samenwerking

ANTWERPEN – De havenbesturen van Zeebrugge en Antwerpen hebben Deloitte en Laga de opdracht gegeven om een complementariteitsonderzoek uit te voeren. Zo willen ze onderzoeken in hoeverre een verdere samenwerking tussen beide havens mogelijk is.

Sinds begin dit jaar worden er constructieve gesprekken gevoerd tussen de havenbesturen van Zeebrugge en Antwerpen in het kader van een mogelijke samenwerking. Deze hebben recent geleid tot het gezamenlijk opstarten van een economisch complementariteits- en robuustheidsonderzoek. Dit onderzoek moet de lopende vormen van samenwerking evalueren en de mogelijke meerwaarde rond alle mogelijke vormen van samenwerking voor beide havens objectiveren.

“Een samenwerking is maar aan de orde als beide havens hier versterkt uitkomen. De complementariteit en synergievoordelen tussen beide havens vormen hierbij het uitgangspunt. Het complementariteitsonderzoek zal naar schatting worden afgerond in het eerste kwartaal van 2019”, klinkt het in een mededeling.

Om het onderzoek discreet en sereen te laten verlopen, zal er pas na afloop van het onderzoek opnieuw gecommuniceerd worden.

Complementaire havens

Als tweede grootste haven van Europa, is de haven van Antwerpen met meer dan 300 lijndiensten naar meer dan 800 bestemmingen een belangrijke levensader voor de Belgische economie. De Antwerpse haven behandelt jaarlijks zo’n 224 miljoen ton internationale maritieme lading en huisvest de grootste geïntegreerde (petro)chemische cluster in Europa. De haven van Antwerpen zorgt, direct en indirect, voor een totaal van rond de 143.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van ruim 20 miljard euro. De stad Antwerpen is de enige aandeelhouder van Havenbedrijf Antwerpen, een NV van publiek recht die ruim 1.500 medewerkers te werk stelt.

Zeebrugge, de zeehaven van Brugge, is in de wereld een voorname roll-on/roll-off en diepzeecontainerhaven containerhaven met een jaarlijkse totale goederenoverslag van bijna 40 miljoen ton. Het aanbod van zowel intra-Europese als intercontinentale diensten maakt van Zeebrugge een belangrijke toegangspoort tot de Europese markten. Met jaarlijks 2,8 miljoen eenheden behoort de kusthaven tot de top van autohavens in de wereld. De kusthaven ontwikkelt zich ook als een voedingscluster.