China Day027

Havenhuis is de laatste halte voor Keizer Qin

De tentoonstelling ‘Dialogue with Emperor Qin’ toerde zeven jaren in China en Europa en doet als laatste halte het Havenhuis van Antwerpen aan. 31 impressionante sculpturen, geïnspireerd op het wereldbekende Terracotta Leger van de Chinese Keizer Qin (259 tot 210 voor Christus) en gemaakt door internationale kunstenaars, worden er getoond. Vrijdagavond 15 december werd de tentoonstelling van dit hedendaags vredesleger officieel geopend.

Dr. Pick Keobandith, oprichter en directeur van Inspiring Culture: "Met deze tentoonstelling willen we aantonen dat de mensheid wordt gevormd door een verscheidenheid aan culturen."

Vredesleger slaat culturele brug tussen China en Europa

De idee voor deze tentoonstelling kwam tot stand in 2010 toen de organisatie "Inspiring Culture" aan 30 internationale kunstenaars de opdracht gaf een beeldhouwwerk te maken geïnspireerd op het Terracotta Leger van Keizer Qin.
27 kunstenaars, telkens één uit elke Europese lidstaat en drie Chinese, gingen die uitdaging aan. Toen Kroatië in 2013 toetrad tot de Europese Unie werd een 31ste werk van een Kroatisch artiest toegevoegd.
De 31 soldaten, sculpturen van telkens om en bij de twee meter, vormen een ‘leger’ dat niet de ambitie heeft te bedreigen of te veroveren, maar "de boodschap van vrede en voorspoed” brengt.

In de zomer van 2011 werden de 27 Europese sculpturen vanuit de haven van Antwerpen naar Tianjin verscheept. Van daaruit ging de reis naar de stad Xian waar zich het originele Terracotta Leger bevindt en dat ook het startpunt was van de historische Zijderoute.

Tussen 2011 en 2013 deed de complete tentoonstelling acht Chinese musea aan waaronder het Shaanxi Provincial Art Museum, Suzhou Art Museum en het Ningbo Art Museum. In 2013 begon het vredesleger aan zijn Europese rondreis en hield het onder meer halte in Estland, Georgië, Roemenië, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk. Na een voorlaatste stop in Brussel sluit deze internationale tentoonstelling haar rondreis af in Antwerpen, meer bepaald in het Havenhuis. Freddy Opsomer, die aan de basis ligt van het New Silk Road Initiative, heeft hier mee voor geijverd.  

“Deze locatie is speciaal gekozen omwille van de verbondenheid tussen de stad en de haven”, licht Havenschepen Marc Van Peel toe. "Het Havenhuis symboliseert onze ambitie om een brug te slaan tussen het culturele en het economische leven van de stad. Om die reden staat het Havenhuis open voor het publiek. We zijn bijzonder trots dat we deze tentoonstelling, die de Europese en Chinese culturen dichter bij elkaar brengt, hier kunnen tonen.”

Antwerpen, de historische Zijderoute en de ‘One Belt One Road’

Dat de keuze op Antwerpen viel, verbaast nauwelijks. De stad heeft een lange traditie als belangrijke etappe op de historische Zijderoute. Reeds in 1722 werd de Generale Keizerlijke Indische Compagnie gesticht die het monopolie had op de handel tussen Zuid-Nederland en Azië. Ook vandaag speelt Antwerpen een actieve rol op de routes die de Atlantische en de Stille Oceaan verbinden, met een gestage handelsgroei tussen Antwerpen en China. In 2010 ondertekende Antwerpen een jumelage-overeenkomst met de haven van Guangzhou, een van de belangrijkste havens op de Zijderoute. Antwerpen wenst ook deel uit te maken van de ‘One Belt One Road’, de nieuwe handelsroute tussen China en West-Europa die volop in ontwikkeling is.

(c) foto's Havenhuis Antwerpen

[gallery ids="44882,44883,44884,44887,44888,44889,44890,44893,44894,44895,44897,44899,44901,44904,44905"]