Uit een flashraming van de Nationale Bank (op basis van de neergelegde jaarrekeningen in de eerste jaarhelft) blijkt dat toegevoegde waarde in alle Belgische zeehavens samen in 2012 met 2% is teruggelopen. De daling van de toegevoegde waarde is vooral toe te schrijven aan de niet-maritieme clusters (logistiek, industrie) van de havens van Luik en van Gent. De eerste werd vooral getroffen door de terugval in de metaalverwerkende nijverheid.
In de Antwerpse haven steeg de toegevoegde waarde met 1.1%, tot bijna 9.8mia EURO. De Antwerpse haven is daarmee goed voor 60% van de in de Belgische havens gecreëerde toegevoegde waarde. De groei in Antwerpen kwam voor rekening van de Maritieme cluster, in de niet-maritieme cluster was er een lichte daling. Het aantal jobs (directe werkgelegenheid) steeg lichtjes tot 60.815. Voor beide indicatoren blijven we nog eind verwijderd van de piek van 2008. In goederenverkeer was er een daling van 1.6% Alleen roll-on/roll-off tekende een stijging op.
Andere havens zien hun goederenverkeer sterker dalen. In Zeebrugge zelfs met-7.3% De tewerkstelling in Gent, Oostende en Brussel nam toe, in Zeebrugge was er een status-quo.