Handelshuis G&C Kreglinger historische steunbeer onder Antwerpen

kreglingerHet handelshuis G&C Kreglinger is sinds 216 jaar een van de aloude emblemen van Antwerpen als internationale handelsstad. Ook vandaag worden vanuit de Grote Markt in Antwerpen dagelijks lijnen geopend naar Melbourne in Australië. C&C Kreglinger heeft met voorzitter ZK en KH aartshertog Christian van Oostenrijk, een telg van het aloude Habsburgse geslacht overigens een dagelijkse afspraak met de geschiedenis.

G&C Kreglinger verhandelt vandaag vooral speciale ingrediënten voor de cosmetica, de farma en de voedingsindustrie. Het bedrijf is daartoe actief over nagenoeg de hele wereld. Daarnaast wordt ook handel gedreven in landbouwproducten en wijn. Kreglinger is tevens actief op de vastgoedmarkt en in verzekeringen. De logistieke activiteiten zijn voor een stuk afgebouwd. De band met de 216 jaar geschiedenis van het bedrijf ligt nog altijd in de handel van schapenhuiden, een van de eerste activiteiten die Kreglinger destijds in 1797 in Antwerpen opzette. “Ook die activiteiten zijn evenwel heel erg teurggeschoefd,” zegt bestuurder-directeur Wim Arnouts. “Wij verhandelen nog huiden vanuit Australië en verkopen die oa. in Rusland en China. De import van wol en schapenhuiden uit oa. Engeland was daadwerkelijk een van de historische fundamenten onder het huis.”

De opbouw van G&C Kreglinger als handelshuis in de havenstad Antwerpen had destijds alles te maken met de expansie van de Duitse handelaars in de richting van Vlaanderen en de Noordzeee. De komst van de gebroeders Georg en Cirstian Kreglinger was kennelijk geïnspireerd door de investeringen van de Duitse families Osterrieth, Bunge, von Bary, Grisar, Mallenckroth en zovele anderen die in de opbloei van het einde van de 18de eeuw naar internationale expansie zochten. De Kreglingers kochten schitterend pand op de Antwerpse Grote Markt, een locatie van waaruit de groep vandaag nog altijd actief is.

Ondertussen heeft G&C Kreglinger het in de afgelopen jaren echter zeker niet makkelijk gehad. De firma diende er verscheidene herstructureringen door te drukken om het bedrijf op de sporen te houden. “De crisis ging inderdaad niet aan ons voorbij,” zegt Wim Arnouts. “De internationale markten stonden zwaar onder druk. Wij dienden ons aan te passen en te snijden in onze activiteiten. De sterke klim van de Australische dollar was al evenmin een positief gegeven voor ons.” De resultaten van de groep waren dan ook negatief. De cijfers over 2012 waren evenwel “voor een stuk vertekend door enkele uitzonderlijke resultaten die in 2011 gerealiseerd werden. Zo de verkoop van enkele terreinen en van vastgoed.”

Verwant en interessant: