Het gipsbedrijf Gyproc uit Kallo gaat in de toekomst zelf de selectieve ophaling van gipsafval bij zijn klanten organiseren. Op die manier wil het bedrijf de recyclage van gipsafval nog actiever promoten.
Gyproc-platen zijn een begrip bij de doe-het-zelver. Het bedrijf startte in 1957 al met de productie van de droge gipsplaten. Gips is van nature een materiaal dat steeds opnieuw gerecycleerd kan worden in nieuwe gipsproducten. Sinds 2009 heeft de Belgische gipsfederatie een convenant met de Vlaamse Overheid. Sindsdien heeft Gyproc al jaarlijks minstens 25.000 ton gipsafval gerecycleerd. Gipsafval wordt dus reeds geruime tijd, zij het slechts voor een deel, vanuit de afvalsector naar Kallo gebracht voor recycling. Gyproc wil nu de sector sensibiliseren om zelf met een inzamelservice te starten: de Gypsum Recycling Service.
In een eerste fase (2016) wil Gyproc met een 10-tal plaatsingsbedrijven afspraken maken om de ophaling van gipsafval van hun bedrijf te organiseren. De eerste 3 Gyproc Pro-Team’ers uit de regio Antwerpen – Gent – Brussel hebben tijdens de zomermaanden een Gyproc-container laten plaatsen. Verwacht wordt dat het project volgend jaar kan worden uitgebreid naar andere regio’s en eventueel naar andere betrokkenen uit de sector.
Voor het transport werkt Gyproc samen met een lokale transporteur, het bedrijf H. Van Moer en zonen. De verwerking van gipsafval tot gerecycleerd gips, dat vervolgens wordt gebruikt als grondstof bij Gyproc, gebeurt op de Gyproc-site in Kallo, door een zusterbedrijf, New West Gypsum Recycling.
Gyproc, gevestigd in Kallo, maakt sinds 2006 deel uit van Saint-Gobain, een internationale groep gespecialiseerd in bouwmaterialen.