De bouwsector zit nog steeds in een dalende lijn. Vooral de nieuwbouw krijgt nog forse klappen. Ook de stijgende prijzen voor bouwgrond en de steeds hogere bouwtechnische eisen hebben een negatief effect op het bouwvolume. De renovatiesector heeft minder last. “Ook Gyproc voelt deze marktdruk, maar mede door een perfomante productie en een goede spreiding van de afzetmarkten, weten wij goed stand te houden” zegt managing director Rini Quirijns. “Wij werken hier in Kallo zowel voor de Belgische, de Nederlandse als de Franse markt. Wij merken dat de Belgische markt het relatief nog goed doet in vergelijking met de anderen.”
Gyproc is een heel erg Belgisch verhaal. De firmanaam is na al die jaren zelfs uitgegroeid tot een heuse generieke naam. Zelfs voor wie Gyproc koopt bij zegmaar concurrent Knauf. De wortels van het bedrijf liggen bij het Britse British Plasterboard en ETEX die in 1957 een verkoop- en productievestiging voor gipskartonplaten opzetten in Wijnegem. De fabriek heeft al die jaren zo sterk gedraaid dat op termijn diende uitgekeken te worden naar de mogelijkheid om de productie nog verder op te voeren. Vooral ook in België was de verkoop van de platen uit gipskarton voor de binnenafbouw een enorm succes. Na een aantal jaren was één van de productielijnen sterk verouderd. Omdat de mogelijkheden tot modernisering in Wijnegem uitgeput raakten, is uiteindelijk beslist om uit te wijken naar een compleet nieuwe vestiging in Kallo. Gyproc beschikt nu over één van de modernste fabrieken in Europa
De productrange is erg uitgebreid, naast de “normale Gyproc platen” worden er momenteel ook platen geproduceerd die brandwerend, waterafstotend, stootvast, luchtreinigend, akoestisch, isolerend,…., zijn en dit in vele verschillende afmetingen. Zij zijn bestemd voor zowel de professionals als de doe-het-zelvers.
Ook behoort Gyproc tot de grootste aanbieders op het vlak van pleisters in België.
Het Belgische bedrijf van toen maakt sinds 2005 deel uit van de Franse groep Saint-Gobain. Het Franse glasconcern heeft een indrukwekkend concern uitgebouwd met divisies als Isover (isolatie), Weber (tegellijm en mortels), Sekurit (autoruiten), SFIC (bouwmaterialen)… enz. Gyproc paste daar perfect mee in.
Met 200 personeelsleden worden vandaag mooie productievolumes gerealiseerd. Hoeveel precies, geeft Rini Quirijns niet mee. “De concurrentie leest allicht mee…”
Innovatie is één van de permanente doelstellingen van het bedrijf. “Wij bestuderen bijvoorbeeld in hoeverre bepaalde producten of systemen van onze zustermaatschappijen in zegmaar Oostenrijk of Frankrijk ook bij ons zouden kunnen aangeboden en gemaakt worden. Op dat vlak zijn er nogal wat mogelijkheden. We zitten met twee projecten al in een concretiseringsfase.”
Op het vlak van duurzaamheid lopen er ook verschillende projecten, zoals het nog verder uitbouwen van de recyclage van gips. Gyproc is ook op dit vlak één van de koplopers binnen Europa.
Verder wordt er continu gewerkt aan het reduceren van energie. “Wij onderzoeken momenteel de mogelijkheden van een eigen warmtekrachtkoppelingscentrale (WKK).” Zegt Rini Quirijns
In 2012 werd een omzet gerealiseerd van zowat 105 miljoen euro.