Vlaanderen is een farma- en biotechnologieparadijs, en de provincie Antwerpen is de hoofdzetel. Met onder meer Janssen Pharmaceutica (Beerse), Sanofi (Geel), Pfizer (Puurs), Galapagos (Mechelen) en Organon (Heist-op-den-Berg) stelt de geneesmiddelensector in de Antwerpse regio meer dan tienduizend mensen tewerk. En toch weten veel nieuwe mensen die geïnteresseerd zijn in een job in de sector, nauwelijks hoe het is om in een steriele omgeving van een farmabedrijf te werken.
Daar komt nu verandering in. “We hebben in het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel niet alleen gewone klaslokalen en laboratoria. We hebben er ook een technische trainingshal van 850 vierkante meter gebouwd”, zegt Veerle Van der Linden, algemeen directeur van ViTalent.
“Het is eigenlijk een minifarmafabriek waar we duizenden mensen per jaar willen opleiden. Het gaat om werknemers die door een farmabedrijf zijn aangeworven en hier hun eerste ervaringen in een steriele omgeving opdoen, werknemers van farmabedrijven die zich hier komen bijscholen, werkzoekenden met interesse in een job in deze sector én om studenten, zowel van het hoger als van het middelbaar onderwijs.”
Duits en Japans
Een hele boterham dus. Een basisopleiding tot operator duurt vijf dagen. Leerlingen van het middelbaar kunnen in Niel bijvoorbeeld praktijkopleidingen volgen. “De grote meerwaarde van deze minifarmafabriek is dat cursisten hier écht ervaren hoe het is om in een farmaceutisch bedrijf te werken”, zegt Van der Linden. “Cursisten doen dus de veiligheidskledij aan die ze in een echt farmabedrijf ook zouden aandoen.”
“Aan de afvullijn leren cursisten hoe ze een flesje van de productielijn kunnen halen dat niet goed gevuld is. Of hoe een pomp van een productielijn kan worden vervangen, hoe ze een pincet kunnen vastnemen terwijl ze speciale handschoenen aan hebben of hoe ze farmaceutische ingrediënten kunnen wegen.”
“En dan is er nog onze verpakkingslijn”, gaat Van der Linden verder. “Daar leren cursisten hoe ze ervoor moeten zorgen dat de bijsluiters in het Duits met zekerheid helemaal weg zijn, omdat er de volgende dag op dezelfde verpakkingslijn alleen maar bijsluiters in het Japans worden gemaakt. Want de Vlaamse farmabedrijven produceren hun producten voor de hele wereld. Door al die handelingen te hebben gedaan, kunnen nieuwe werknemers of studenten later veel beter voorbereid aan hun job beginnen.”
Bedrijven winnen veel tijd
Het farmabedrijf Sanofi uit Geel, dat 880 mensen tewerkstelt, is een van de drijvende krachten achter ViTalent. “We hebben dankzij de lesgevers van ViTalent al veel werknemers voor Sanofi opgeleid”, zegt Katleen Janssens, personeelsdirecteur van Sanofi in Geel. “In de voorbije twee jaar gebeurde dat op onze site in Geel. Voortaan kan dat dus ook in Niel. Ons grote voordeel is dat we een beroep kunnen doen op de professionele lesgevers van ViTalent, en dat we dus minder eigen mensen moeten inzetten om opleidingen te geven.”
“Een ander groot voordeel is dat cursisten bij ViTalent in een echte farmafabriek zitten, maar toch fouten mogen maken”, zegt Katleen Janssens. “In onze productie kan dat natuurlijk zomaar niet. We zouden dan veel checks en dubbelchecks moeten inplannen. Dankzij ViTalent winnen we dus veel tijd. We zullen in de toekomst een heel groot deel van onze nieuwe mensen eerst naar de farmaschool sturen, zelfs als ze niet als operator aan de slag gaan. Zo kunnen ze in enkele dagen tijd leren hoe basishandelingen in een farmabedrijf worden uitgevoerd.”
Vakbonden en Europa
De eerste opleidingen van ViTalent in Niel gaan volgende week van start. Er zijn drie lesgevers, die elk minstens tien jaar ervaring hebben in de farmasector. Een vierde lesgever is op komst. Het hele project is een initiatief van Essenscia Vlaanderen, de sectorfederatie van onder meer farma en biotechnologie, vakbonden ABVV, ACVBIE en ACLVB, het vormingsfonds Co-Valent en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij. Europa steunt dit project met een subsidie van meer dan een miljoen euro.