Horeca Totaal is een familiebedrijf met West-Vlaamse roots. Naast vestigingen in Brugge en Oostende is er nu dus ook een in Antwerpen. Directeur Jonas Muys heeft al heel wat ervaring: hij zwaaide twintig jaar lang de plak over alle filialen van, jawel, Metro. “Onze firma verzorgde in het verleden vooral leveringen aan de horeca, maar wil nu steeds meer inzetten op winkels.”
In Brugge bestaat het aanbod uit 40.000 verschillende producten. “Voor deze vestiging moesten we daar wegens plaatsgebrek (de winkel heeft een oppervlakte van ‘amper’ 2.200 m², red.) een selectie uit maken. Maar het aanbod blijft erg divers; alle horeca kan hier terecht, van sterrenrestaurants over cateringbedrijven tot de snackbar op de hoek.”
Ultravers
Wat maakt Horeca Totaal bijzonder? “We werken voornamelijk met Belgische leveranciers, die alsmaar zeldzamer worden, en kopen alles rechtstreeks aan. Denk maar aan de fruitveiling in Hoogstraten en de vismijn in Zeebrugge. Het vlees en de vis wordt ook door onszelf verwerkt. We hebben kortom een hele korte keten, waardoor alles ultravers is.”
Verder heeft het bedrijf ook culinaire adviseurs in dienst die horeca-uitbaters raad geven. “Hoe kunnen ze hun zaak efficiënter laten draaien en de kosten waar mogelijk drukken? We helpen zelfs met het opstellen van een menu. Daarvoor hebben we hier in het gebouw ook een Chef Academy, waar we samen met de klanten gerechten bereiden. We kunnen indien gewenst dus echt hun handje vasthouden”, lacht Jonas.
Girolle
Stefan Vanhove baat al sinds 1994 Euryanthe uit, een restaurant op de Turnhoutsebaan in Schilde. Zijn uit de kluiten gewassen winkelkar is al goedgevuld. “Ik kwam hier al toen het nog een Metro was. Nu moet ik alles opnieuw een beetje terugvinden, maar dat valt redelijk goed mee. Ik kwam zelfs al producten tegen die ze voordien niet meer in hun assortiment hadden. Het aanbod is hier ook veel uitgebreider dan dat in de supermarkt. Zo vond ik zonet een krat met mooie girolle paddenstoelen aan een heel redelijke prijs.”
Btw-nummer
Wie zelf eens wil gaan winkelen in Horeca Totaal, moet een Btw-nummer in de voedingssector hebben. Particulieren kunnen er dus niet terecht. Jonas: “Een bewuste keuze. Om te beginnen werken me met exclusieve producten en we willen ook niet dat het publiek ziet wat professionele klanten hier aankopen en aan welke prijs.”
Dat vindt Stefan een prima gegeven: “Het is een goede zaak dat hier alleen horecamensen komen. Ik zou het niet zo leuk vinden als mijn klanten kunnen zien wat ik zoal in mijn kar heb liggen, wat ik er voor betaal en dat vergelijken met de rekening die ze in het restaurant krijgen.”
Een vestiging in Antwerpen openen was tenslotte een pragmatische keuze. Jonas: “Om te beginnen was het pand van Metro beschikbaar. Verder is dit de grootste stad van Vlaanderen met bovendien de grootste dichtheid aan restaurants. En als de formule hier aanslaat, is het de bedoeling om ook elders in België nieuwe filialen van Horeca Totaal te openen. “Steden zoals Gent en Brussel staan alvast hoog op ons verlanglijstje.”