De bouwgroep Van Roey bestaat dit jaar liefst 275 jaar. De Groep Van Roey is daarmee een van de oudste bedrijven van de regio en van het hele land. De herstelling van de orgelkast in de kerk van Brecht door Andreas Van Rooij was in het jaar 1740 meteen het begin van een heel epos. Karel VI die toen over de Antwerpse regio regeerde is vandaag voor de meesten nog slechts een vage historische figuur. De familie Van Roey die ook vandaag nog het bedrijf aanstuurt heeft 275 jaar geschiedenis evenwel sterk overleefd.
Op 1 oktober e.k. viert het personeel samen met de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois in Rijkevorsel een heuse mijlpaal. Bouwen met mensen is vandaag nog meer dan ooit de krachtlijn waarmee de Groep Van Roey zich al die jaren gehandhaafd heeft en verdere groeiperspectieven uitgetekend heeft. De 900 personeelsleden van de groep vormen immers zoveel als de onverwoestbare dynamiek waarmee het bedrijf al die jaren gegroeid is. Ook tijdens de afgelopen 15 jaar kon de Groep Van Roey zijn omzet met nog eens 200% verhogen.
Als het verhaal Van Roey start, ziet de wereld er evenwel heel anders uit dan vandaag. Minder dan één miljard mensen. Internet is onbestaande, de wereld rondreizen is voor ontdekkingsreizigers en de telefoon is nog lang niet uitgevonden. Toch staan twee zaken al bijna 300 jaar centraal bij Van Roey: bouwen en mensen. Mensen hebben nood aan een thuis. En die bouwt Van Roey.
De Kempen liggen er op dat ogenblik arm en verwaarloosd bij. Karel VI heeft wel betere zaken te doen dan zich bekommeren om zijn onderdanen. Maar er komen betere tijden aan voor onze kontreien: de nijverheid ontwikkelt zich, de handel breidt zich uit en landbouw en veeteelt worden intensiever.
Er wordt nog meer geschiedenis geschreven in 1740: Andreas Van Rooij aanvaardt de herstelling en de restauratie van de orgelkast en meubilering van de Heilige Michaëlkerk in Brecht. Zonder het te beseffen legt hij hiermee de basis van het verhaal van de Groep Van Roey en geeft hij het officiële startschot.
Marketingmanager Inge Lauwers duidt de krachtlijnen aan die de Groep Van Roey groot gemaakt hebben:
* een sterke ondernemerscultuur: “onze bedrijfscultuur KOERS kenmerkt zich door vijf basiswaarden (kwaliteit, openheid, engagement, respect en samenwerking), waarbij onze mensen en klanten centraal staan.”
* betrouwbare werkgever: “als groep van 8 bedrijven met meer dan 900 gedreven en getalenteerde medewerkers staan we vandaag sterker dan ooit.”
* duurzame groei: “de afgelopen 15 jaar zijn we 200% gegroeid. Ook vandaag kijken we met een open blik naar de toekomst, steeds op zoek naar duurzame groei-initiatieven.”
* Vlaams familiebedrijf: “na 275 jaar is Van Roey nog steeds in handen van de familie, waardoor we niet alleen op lange termijn kunnen denken maar ook handelen op een maatschappelijk verantwoorde manier.”
* pionier: “niet alleen de materialen en de manier van werken in de bouwsector zijn geëvolueerd, ook het omgaan met bouwpartners. Zo was Van Roey het eerste bedrijf dat in 2001 intensief ging samenwerken met lokale besturen rond publiek-private samenwerkingen PPS). Sindsdien hebben we honderden projecten samen gerealiseerd.”
* totaaloplossingen op maat: “de wereld om ons heen verandert razendsnel. Ook Vlaanderen heeft een aantal belangrijke macro-economische en sociale uitdagingen, op vlak van urbanisatie, mobiliteit, vergrijzing en duurzaamheid. Het is dus belangrijk om niet stil te blijven staan maar te blijven innoveren. Enkel zo kunnen we samen een passend antwoord vinden op deze maatschappelijke uitdagingen. Onze specialiteit is het aanbieden van totaaloplossingen op maat van de klant.”
Op 1 oktober viert de Groep Van Roey samen met al zijn eigen mensen deze belangrijke mijlpaal. In aanwezigheid van Vlaams Minister-President Geert Bourgeois wordt een kunstwerk onthuld dat gemaakt is door Luk Van Soom en dat symbool staat voor ‘bouwen met mensen’.
Op 2 oktober kunnen ook alle externe relaties toasten op de 275ste verjaardag en een blik krijgen op de toekomst.
De Groep Van Roey wordt vandaag aangestuurd door voorzitter Ludo De Keulenaer, gedelegeerd bestuurder Eddy Cox en directeur strategie en business development Geert Verachtert.