Duaal leren is sinds het schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. De scholieren worden zo beter voorbereid op de arbeidsmarkt. De scholen kunnen jongeren tegelijk beter gemotiveerd houden en nog praktijkgerichter opleiden. De bedrijven trainen jonge krachten die na hun opleiding over alle relevante kennis en kunde beschikken en op die manier vlot integreren op de werkvloer.
Tot nu bestonden er al 1.173 duale opleidingen in 160 onderwijsinstellingen verspreid over heel Vlaanderen. De Vlaamse regering zet nu het licht op groen voor 266 extra opleidingen duaal leren in 81 verschillende scholen secundair onderwijs. Het totaal komt zo te liggen op 1.439 opleidingen (+22%). Dat hebben ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Werk Jo Brouns (CD&V) bekendgemaakt.
Nieuwe opleidingen
Er zijn bovendien tien opleidingen die voor het eerst duaal aangeboden worden, waaronder uitbener-uitsnijder, slager-charcutier, dentaaltechnicus en cementgebonden voeger.
“Het beroeps- en technisch onderwijs sluit nauw aan bij de arbeidsmarkt en dankzij duaal leren bouwen we nog meer bruggen met bedrijven”, zegt onderwijsminister Ben Weyts. Volgens hem is het de bedoeling het systeem de komende jaren nog verder uit te breiden.