“It’s a pinsa, not a pizza!”, klinkt het op de Instagrampagina van Nova Pinseria. “Pinsa komt van het Latijnse woord pinsere, wat kneden of drukken met je vingers betekent”, legt Nora uit. In het dagelijks leven is ze advocate, maar Nora dacht samen met haar man het hele concept uit. “Doordat het deeg op een speciale manier gekneed wordt en vervolgens twee dagen de tijd krijgt om te rijzen, is het vanbinnen luchtig en vanbuiten lekker krokant.” De textuur ligt ergens tussen die van een focaccia en een pizza. “Weinig mensen kennen het Romaanse product hier.” En daar wil het koppel verandering in brengen.
In de gloednieuwe zaak in de Volkstraat staat authenticiteit en liefde voor de Italiaanse delicatesse centraal. Het warme interieur wekt het gevoel dat je bij Nora en Vasil thuis de voetjes onder tafel schuift. Vasil was jarenlang werkzaam in de Italiaanse voedingsindustrie en volgde vier jaar geleden zijn liefde naar Antwerpen. “Het is hier een pak minder zonnig”, grinnikt hij. Maar de Italiaanse chef weet als geen ander waar hij de juiste producten op de kop kan tikken.
“We serveren uitsluitend streekgebonden producten die we zelf lekker vinden,” zegt Vasil. “Vorige zomer trokken we voor twee maanden naar Italië om research te doen.” ‘Het zwarte hart’ of Cuero Nero raadt het koppel sterk aan. De pinsa met fior di latte mozzarella, tartaar van rundsvlees en verse rucola wordt vergezeld van een truffelcrème die het artisanale product van een truffelboerderij uit Abruzzo ontleent. “We krijgen een foto toegestuurd van de oogst op de fermette en 24 uur later wordt het product geleverd”, zegt Nora.
Streekgebonden producten
En die nadruk op versheid is over het hele menu terug te vinden. “Daarom is onze kaart beperkt, zodat we dat kunnen bewaken”, zegt Nora. De pinsa’s worden voor de helft belegd voor ze de bakoven worden ingeschoven. Vervolgens werkt Vasil ze af met verse producten zoals burrata en basilicumcrème. Als voorgerecht kan je proeven van streekgebonden Italiaanse kazen of charcuterie en zelfs de olijfolie komt van de streek rond het Gardameer. “Daar vind je de beste olijfolie van de wereld”, verzekert Vasil.
Zelf is de chef geen fan van prosecco, maar de schuimwijn die ze vonden bij een oude wijnboer in Veneto wist toch zijn hart te veroveren. “Je proeft de authenticiteit van het product, dat is wat telt”, vindt Vasil. Wie fan is van de artisanale producten, kan er enkele Italiaanse delicatessen op de kop tikken. “Via een QR-code kom je het verhaal achter elk uitgestald product te weten”, voegt Nora eraan toe.
Chef Vasil is vooral blij met de open keuken die centraal staat in de zaak. “Thuis hebben we ook voor die formule gekozen. We zijn sociale mensen en ik sla graag een praatje met onze gasten”, klinkt het. Nora is dan weer grote fan van de handgeblazen glazen lusters uit Murano. “Het interieur is een mix van vintage meubels en decoratie en weerspiegelt wie we zijn.” Naar de zomer plant het koppel een terras uit te stallen voor de zaak. Hopelijk bestellen ze dan ook de Italiaanse zon voor de gelegenheid.