Ghelamco in de knoei

ghelamcoglelamcoHet is telkens weer ontkend. De vastgoedgroep Ghelamco zou de discrete financiële partner zijn van investeerder Patrick Decuyper bij zijn poging om tweedeklasser Antwerp weer op de rails te krijgen. Die idee dat Ghelamco op termijn een nieuw stadion zou kunnen bouwen voor de voetbalclub lijkt logisch. Zowel Ghelamco als Decuyper hebben een en ander echter formeel weerlegd. “Wij zijn geen partner van Decuyper,” stelde Paul Gheysens van het bouwbedrijf. “Wij zijn geen geldschieters.”

Ghelamco schreef de laatste jaren een trots verhaal bijeen. Vooral door de bouw van het nieuwe voetbalstadion in Gent heeft het bedrijf uit Ieper veel sympathie meegekregen. Het stadion heet overigens niet helemaal toevallig de Ghelamco Arena.

Dat de Westvlamingen het verhaal nog eens zouden overdoen in Antwerpen lijkt daarom bijna vanzelfsprekend. De Bosuil, het stadion van de noodlijdende tweedeklasseclub is een heuse ruïne en eerste klasse zeker onwaardig. Vandaar het concept om de club eerst naar eerste klasse terug te brengen en dan een nieuw stadion te bouwen….

Neen dus. Formeel neen. Ook al stelt Gheysens dat Ghelamco wel degelijk een stadionbouwer en een projectontwikkelaar is.

Ondertussen heeft Ghelamco het overigens zelf niet makkelijk. Uit de gedeponeerde jaarrekening bij de Nationale Bank blijkt dat de groep verleden jaar een nettoverlies van ineens 14 miljoen euro geïncasseerd heeft. In 2013 was er nog een nettowinst van 14 miljoen euro. De omzet daalde daarbij van 107 naar 83 miljoen euro. De bedrijfsresultaten zakten van 59 naar 17 miljoen euro.

Een en ander heeft vooral te maken met de neergang van de resultaten in Rusland en Oekraïne, niet helemaal toevallig twee landen waar de westerse gemeenschap vandaag helemaal overhoop mee ligt. De economische boycot van Rusland en de oorlog in Oekraïne hebben de vastgoedbeleggingen van Ghelamco in beide landen een flinke deuk gegeven. In die mate dat er ernstige afboekingen dienden te gebeuren. Die negatieve cijfers sleurden uiteindelijk de hele groep mee in het verlies. Paul Gheysens van Ghelamco blijft er rustig bij. Het bedrijf  slaagde er ondertussen in om enkele obligatieleningen te plaatsen. Philip Neyt (ex-Belgacom) en Johnny Thijs (ex-B-post) werden als bestuurder aangetrokken. Ghelamco werd overigens samen met BAM weerhouden als preferred bidders bij de geplande bouw van het nieuwe Euro-station nabij de Heizel.