Het Antwerpse groenestroombedrijf Thenergo komt zoals verwacht in handen van de Gentse milieudienstengroep ABO. Thenergo was op sterven na dood en kon gered worden in een zogenaamde reverse takeover door ABO. De Gentenaren rijven op die manier ook een beursnotering binnen.
Thenergo is enkele jaren geleden als alternatief energiebedrijf opgezet in een poging om mee te drijven op de groene golf die door het land trok. Een té overhaaste overnamepolitiek in het buitenland en de onverhoedse druk op de energieprijzen deden het initiatief echter vastlopen in aanhoudende verliezen. Het crisismanagement met ceo Chris Beliën heeft de zaken alsnog proberen te redden door de activa systematisch te verkopen maar finaal liep alles vast. Thenergo hield uiteindelijk nog enkel een participatie van 50% over in de warmtekrachtkoppelingsinstallatie van het kartonbedrijf VPK Packaging.
In de deal die de Gentse groep ABO op tafel legt zou het bedrijf 94% van de aandelen in Thenergo in handen krijgen. Daartoe worden 2,4 miljard nieuwe aandelen uitgegeven tegen 0,01 eurocent per stuk. Dat is dus maar een fractie van de 0,23 euro die het aandeel-Thenergo nog kostte toen de beurskoers op 24 januari jl. geschorst werd.
De grootste overgebleven aandeelhouder van Thenergo, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV gaat met die deal akkoord. Daardoor verwatert de participatie van PMV wél van 30% tot net geen 5%.
De hele operatie lijkt een goede zet van ABO dat als milieuconsultinggroep in 1995 opgezet werd door de investeerder Frank De Palmenaer. Die speelde met ABO in op de overheidspolitiek in de richting van bodemsanering. ABO specialiseerde zich in dit opzicht in bodemonderzoek, sanering, gespecialiseerde boringen en milieustudies. De groep is ondertussen uitgegroeid tot een omzet van 31 miljoen euro en stelt meer dan 300 mensen tewerk.
Frank De Palmenaer en zijn zonen zijn de enige aandeelhouders van ABO. Volgens financieel directeur Johan Reybroeck heeft het bedrijf alvast de ambitie om verder door te groeien. De beursnotering kan in dit opzicht een extra financieringsvehikel worden, naast de banken en de interne generatie van cash. Volgens operationeel directeur Karen Mestdagh zijn overnames evenwel geen doel op zich. Het bedrijf wil verder doorgroeien door kennis te exporteren.
De hele operatie moet binnen afzienbare tijd wél nog goedgekeurd worden door de algemene vergadering van Thenergo.