San Marco Village Foto: Joris Herregods

Gedupeerden verzegelde San Marco Village in alle staten: “Duizenden euro voorschot betaald”

De ondernemingsrechtbank in Antwerpen heeft dinsdag op vraag van het parket een voorlopig bewindvoerder aangesteld voor de groep boven San Marco Village. Feestzalen van de groep in Schelle en Lier zijn verzegeld, en de vraag is of geplande feesten nog kunnen doorgaan. “Laten we het hopen, we hebben al duizenden euro voorschot betaald”, zeggen mensen die de zaal al hebben geboekt.

Onze redactie werd gecontacteerd door meerdere koppels die hun trouwfeesten gepland hebben in de betrokken feestzalen. Zo ook Alae en haar partner, hun trouwfeest staat gepland op vrijdag in San Marco Village in Schelle. “Al van kleins af aan droom ik van een trouwfeest”, vertelt Alae. “We zijn onze trouw al meer dan een jaar aan het plannen. Het moet dé mooiste dag van ons leven worden.”

Via hun gastvrouw vernam het koppel maandag dat hun trouwlocatie verzegeld was door het parket. Het koppel bleef niet bij de pakken zitten en besloot zelf op zoek te gaan naar een nieuwe locatie.

“Wij zijn moslims. In onze cultuur moeten we eerst getrouwd zijn voor we samen op reis mogen gaan. In de nacht van zondag op maandag vertrekken we op huwelijksreis, dus tegen dan moeten we getrouwd zijn.”

Alae

Op één dag tijd bezocht hun gastvrouw maar liefst vijftien trouwlocaties. Ook Alae gaat op zoek naar de ideale zaal. “Ik ben behoorlijk kieskeurig. Steriele zalen met tegels en een laag plafond zeggen mij niets”, vertelt ze. “Bij San Marco Village hadden we Gritti Palace geboekt. Een zaal naar mijn hart met mooie lusters en schilderijen aan de muur. We hopen toch een waardig alternatief te vinden zodat we onze droom toch nog kunnen waarmaken.”

Toch koestert het koppel ergens nog hoop dat hun trouwfeest voor 120 personen vrijdag toch gewoon in Schelle kan doorgaan. “We hebben een voorschot van meer dan vijfduizend euro betaald en weten niet of we het volledige bedrag nog gaan terugzien. We proberen met de personen aan wie we het voorschot hebben betaald te kijken of we alles op een andere locatie kunnen laten doorgaan.”

“Gaat ons trouwfeest door?”

Ook andere getroffen koppels blijven met veel vragen achter en weten niet waar raad vragen. “We kunnen de uitbater van de zaal niet meer bereiken en hebben dus geen idee of ons trouwfeest nog kan doorgaan. We willen kijken naar een andere zaal, maar wat als ons feest dan toch doorgaat? Dan zitten we plots met twee contracten”, getuigt een ander koppel.

De bewindvoerder die nu is aangesteld in de zaak, meester Koentges, wil de getroffen koppels “zo efficiënt en vlot mogelijk inlichten over of hun trouwfeest al dan niet kan doorgaan”. “Maar op dit moment is het nog te vroeg om daarover te communiceren. De nodige informatie is opgevraagd”, aldus meester Koentges.

Foto: Politie Antwerpen

De verzegeling maandagochtend gebeurde door het Kali-team van de Antwerpse politie. De politie voerde sinds 2021 een onderzoek naar de groep die de feestzaal beheert, dus sinds de Nederlandse zakenman Karim B. het handelsfonds overnam van de familie Crijns. Het Antwerps parket stelt namelijk dat de Nederlander vertoeft in de entourage van twee kopstukken uit het Antwerpse criminele drugsmilieu.

“Sinds de overname verlopen de bedrijfsvoering en de financiering volledig anders dan zou worden verwacht van een grote evenementenlocatie”, stelde parketwoordvoerder Kristof Aerts maandagavond. Na die controle werd het San Marco Village verzegeld, net als The Tree in Lier, een feestlocatie van dezelfde groep.

San Marco Village bouwde jarenlang schulden op bij RSZ en BTW, waardoor het Antwerps parket het bedrijf heeft gedagvaard in faillissement voor de ondernemingsrechtbank.

“We werden altijd goed betaald tot en met mei. Sindsdien ging de situatie heel snel achteruit”, zegt Sven Venus, chef in de keuken van San Marco Village. “De uitbater liet de zalen verloederen en deed continu valse beloftes over investeringen. Meerdere keren kwam er een deurwaarder over de vloer”

Het personeel van de groep voelde de bui al hangen. “We werden altijd goed betaald tot en met mei. Sindsdien ging de situatie heel snel achteruit”, zegt Sven Venus, chef in de keuken van San Marco Village. “De uitbater liet de zalen verloederen en deed continu valse beloftes over investeringen. Meerdere keren kwam er een deurwaarder over de vloer. Mijn eindejaarspremie, vakantiegeld en overuren zijn tot op vandaag nog steeds niet uitbetaald.”

De dertien werknemers van San Marco Village werden dinsdag gecontacteerd door de vakbond, zij zijn een dossier aan het opstellen tegen de uitbater. Het personeel kreeg te horen dat ze voorlopig niet vergoed worden zolang het onderzoek loopt.

Advocaat Johan John Mees, raadsman van Karim B., poneerde maandag de mogelijkheid om een aantal van die geplande feesten toch te laten doorgaan. Volgens onze informatie wordt dat echter een aartsmoeilijke opdracht, gezien de betaalde voorschotten verdwenen zijn en er onvoldoende geld in kas zou zijn.

Gritti Palace bij San Marco Village Foto: San Marco Village

Foto: Joris Herregods