ANTWERPEN – Na meer dan 120 jaar is Galerie Campo niet meer in familiehanden. Het veilinghuis aan de Vlaamsekaai in Antwerpen werd verkocht en wordt nu omgedoopt tot Campo. De rijke geschiedenis van de galerie zal er wel worden verdergezet.
Vorige eigenaars Stefan Campo en Francesca Vanthielen hebben NV Campo overgedragen aan nieuwe bestuurders. Izabella Sjinkarenko werd aangesteld als nieuwe gedelegeerd bestuurder. Zij verdiende haar artistieke strepen als galeriehouder en kunstrestaurateur van onder andere een Rubens uit het Plantijn Moretus Museum en panelen van Van Dijck, Jordaens, Rubens en Teniers uit de Sint-Pauluskerk in Antwerpen.
Onder die nieuwe vleugels wil Campo weer een gewaardeerde galerie worden waar werk van zowel Belgische als internationale artiesten getoond en verkocht zal worden. Zowel minder bekende, jonge artiesten als Aleksandar Gligorijevic en Milos Tomic als gerenommeerde namen zoals William Brui krijgen er een plaats. Bovendien wordt William Brui voor de komende vijf jaar kunstenaar in residentie van Campo. Hij zal de galerie in binnen- en buitenland vertegenwoordigen.
Rijke geschiedenis
Het succesverhaal van Galerie Campo startte in 1897 toen de 17-jarige Guillaume Campo zijn allereerste schilderijen in een herenkapsalon verkocht. In 1902 volgt een kleine toonzaal in de kapperszaak en drie jaar later wordt Galerie Campo in het leven geroepen. Nadien werden er heel wat belangrijke veilingresultaten geboekt. Eentje in 1989 springt het meest in het oog. Toen werden op één veilingdag werken van Khnopf, Alechinsky, Appel, Claus, Twombly, Milo en Warhol verhandeld voor het in België ongeziene bedrag van 140 miljoen Belgische frank.
Voorlopig staan er geen kunstveilingen meer op het programma. “Maar zeg nooit nooit”, klinkt het.