INOM_Afbeelding

Ftma en Vibam worden mtech+

De opleidingsfondsen in Vlaanderen voor de metaal- en technologische industrie veranderden van naam en van missie. Zo spreken we in Antwerpen niet langer van Ftma en Vibam maar van mtech+. Met de nieuwe naam moet er één duidelijke visie met eenzelfde look and feel uitgedragen worden in heel Vlaanderen, zonder de lokale provinciale verankering los te laten. Maar dus ook inhoudelijk verandert er het een en ander. Zo wil mtech+ naast het organiseren van opleidingen ook meer gaan inzetten op een duurzame loopbaan van werknemers en spreken we dus niet langer van opleidingsfondsen maar van loopbaanfondsen.

Dertig jaar geleden werden de loopbaanfondsen in het leven geroepen door de sociale partners van de metaal- en technologische industrie. Het doel was voornamelijk het organiseren van opleidingen voor de bedrijven in de sector. Maar vandaag ziet de arbeidsmarkt er helemaal anders uit en dus nu is het ideale moment om de loopbaanfondsen heruit te vinden en af te stemmen op de huidige werkelijkheid.

“Waar vroeger werknemers vaak hun hele loopbaan werkten voor hetzelfde bedrijf, zien we vandaag een arbeidsmarkt die snel evolueert door nieuwe technologieën, digitalisering en robotisering. Dat leidt tot nieuwe soorten maar ook tot de afbouw van de bestaande jobs”, vertelt Goedele Hufkens van mtech+ Antwerpen.

Proactief opleidingsfonds

Daarom worden Ftma en Vibam vanaf nu mtech+. “Naast de naamsverandering staat mtech+ ook voor inhoudelijke veranderingen. We willen we nu een proactief opleidingsfonds zijn dat inzet op drie hefbomen: duurzame inzetbaarheid, werkbaar werk en geëngageerd leiderschap. Zo willen we werknemers motiveren hun loopbaan zelf in handen te nemen maar sensibiliseren en ondersteunen we werkgevers om hun personeel de nodige tools aan te bieden voor een duurzame loopbaan. Een gezonde onderneming met gemotiveerde arbeidskrachten komt immers ten goede aan de bedrijfsresultaten”, aldus Goedele. Zij staat in voor de coördinatie van mtech+ in de Antwerpse provincie.

Uiteraard blijft mtech+ opleidingen aanbieden aan werknemers en werkgevers die actief zijn in het paritair comité 111 en 209. “Maar nieuw is dat elke werknemer jaarlijks recht heeft op een bedrag van 1.000 euro. Deze loopbaanrekening kunnen werknemers gebruiken om in hun vrije tijd een  opleiding naar keuze te volgen of een loopbaancoach onder de arm te nemen”, klinkt het.

Het team van consulenten en experten staat klaar om de bedrijven en de werknemers van de metaal- en technologische industrie te ondersteunen: “Heb je een opleidingsvraag, een transitievraagstuk, een herscholingsprobleem, een nood om met werkbaar werk aan de slag te gaan, contacteer jouw provinciaal consulent en die zal met jou een oplossing zoeken”, besluit Goedele.

mtech+ legt de focus op het stimuleren van kwaliteitsvolle loopbanen en duurzaam loopbaanbeleid.

Lees ook

  • BV
    14/11/2024
    De-lato
    Brugge
  • NV
    14/11/2024
    Acer Campestre
    Gent
  • NV
    14/11/2024
    Salix Caprea
    Gent